De milieuplannen van de Europese Commissie, die in totaal bijna zeshonderd pagina’s beslaan, zullen gevolgen hebben voor vele industrieën en branches. Zij zullen hard moeten werken aan een verdienmodel dat bij de uitvoering van de – in principe noodzakelijke – klimaatplannen past. Ook de autobranche zal er als onderdeel van de brede mobiliteitssector niet aan ontkomen.
14 juli 2021 zal als een belangrijke datum de geschiedenisboeken ingaan. Fabrikanten van auto’s en onderdelen zullen hun EV-transitie moeten versnellen, overheden zullen massaal moeten investeren in de laadinfrastructuur, de reparatie- en onderhoudssector zal zich moeten voorbereiden op een ander type werkaanbod, dat vrijwel zeker zal krimpen, ook al duurt het nog even voordat het wagenpark volledig uit batterij-elektrische voertuigen bestaat.
Leasemaatschappijen, al dan niet gelieerd aan de autofabrikant, zullen een belangrijke rol gaan spelen, vooral richting de particuliere consument via privéleaseconcepten, want de betaalbaarheid van een elektrische auto is nog een donkere wolk die boven de EV-plannen uit Brussel hangt. In een apart hoofdstuk stelt Brussel dat consumenten uit de lagere sociale klasse het in het begin van de transitie vooral van EV-occasions moeten hebben, want ook de man/vrouw met een kleine beurs zal over tien tot vijftien jaar aan de EV moeten als hij of zij mobiel wil blijven.
Overgangstermijn
Die EV-transitie zal over een aantal jaren ongetwijfeld een tijdelijke, maar forse dip in de nieuwverkoop betekenen. Carlos Tavares, de ceo van Stellantis, waarschuwde daar begin juli al voor. Acea en Clepa, respectievelijk de koepelorganisaties van de auto- en onderdelenfabrikanten, pleiten nu al voor een langere overgangstermijn. Zij willen meer aandacht voor alternatieve brandstoffen, meer aandacht voor de werkgelegenheid die in het geding is, meer overheidsgeld voor de laadinfrastructuur en meer tijd voor het opzetten van een nieuw verdienmodel.
De komende weken, maanden en jaren zal er op alle niveaus in de maatschappij en zeker in de autosector flink gedebatteerd worden over de uitvoering van de Green Deal van Eurocommissaris Frans Timmermans. Met de lancering van het pakket maatregelen van 14 juli is de richting duidelijk: na 2050 geen verbrandingsmotoren meer op de weg. In de aanloop daar naartoe zullen nog vele hobbels genomen moeten worden.