Bosch overweegt sluiting fabriek

Toeleverancier Bosch overweegt de sluiting van zijn fabriek in München Berg am Laim en een mogelijke verplaatsing van de productie. Dat melden lokale Duitse media. Als reden wordt genoemd de afnemende marktvraag door de snelle opkomst van elektrische voertuigen.

Bosch voert momenteel gesprekken met werknemersvertegenwoordigers over de toekomst van de vestiging. Verschillende scenario’s worden “onderzocht”, waaronder een volledige verplaatsing van de productie. De ondernemingsraad verwacht acties.

De woordvoerder verwees naar de omschakeling van verbrandingsmotoren naar elektrische aandrijvingen. Dit leidt tot “aanzienlijke overcapaciteiten en dus tot een grote behoefte aan aanpassingen”, waaraan Bosch niet kan ontkomen. Nog maar enkele dagen geleden kondigde het bedrijf de sluiting van zijn vestiging in Arnstadt (Ilmkreis) aan.

Verdere overcapaciteit

Bosch produceert elektrische brandstofpompen en injectiekleppen in zijn vestiging in München met momenteel 250 werknemers. De energietransitie raakt deze productcategorie rechtstreeks. Eerder had de directie van de fabriek in München de medewerkers aangeschreven om hen voor te bereiden op verregaande bezuinigingen. “De te verwachten ontwikkeling van het aantal in München geproduceerde onderdelen zal in de komende jaren verder afnemen”, zo staat te lezen in een interne circulaire van de fabrieksdirectie, die in handen kwam van de lokale pers. Deze ontwikkeling zou “de reeds bestaande overcapaciteit in München verder doen toenemen en zo het concurrentievermogen van de locatie verder verzwakken”, schreven de commerciële fabrieksdirecteur Jana Mischke en haar collega Jörg Luntz.

De Bosch-fabriek in het Oostenrijkse Hallein produceert ook injectiekleppen en doet de volledige eindassemblage. In het Braziliaanse Campinas produceert Bosch benzinepompen. In de toekomst zou de productie van de overeenkomstige onderdelen op de twee locaties kunnen worden gebundeld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *