Controle apk op roetfilter niet voor 2021

Controle op de werking van het roetfilter zal niet eerder dan in 2021 deel gaan uitmaken van de apk. Het wachten is op een deeltjesteller die betaalbaar is voor het autobedrijf, schrijft staatssecretaris Van Veldhoven aan de Tweede Kamer.

RDW en de politie zullen later dit jaar wél worden voorzien van dergelijke meetapparatuur, maar het prijskaartje is volgens de staatssecretaris te stevig voor brede toepassing in de autobranche. De teller meet het aantal roetdeeltjes dat een dieselmotor uitstoot bij stationair lopen. Sinds de aanpassing van de apk in 2018 wordt gemeten of een diesel is voorzien van een (beschadigd) roetfilter, maar de effectiviteit ervan blijft vooralsnog buiten beeld.

PN-meter

In België moeten vanaf 2020 alle autokeuringscentra een zogeheten PN-meter (Particle Number) in de werkplaats hebben. Het apparaat meet Euro 5 en Euro 6 diesels en ‘ziet’ ook of een filter defect dan wel bewust verwijderd is.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †