Doorbraak in brandstofceltechnologie

Onderzoekers van de Canadese Universiteit van Waterloo hebben een nieuwe brandstofcel ontwikkeld die minstens tien keer langer meegaat dan brandstofcellen die met de huidige technologie worden gemaakt. Met deze verbetering zou de brandstofcel een economisch rendabele oplossing zijn om elektrische voertuigen van stroom te voorzien.

Dat meldt de universiteit op zijn website. Geciteerd wordt Xianguo Li, directeur van het Brandstofcel en Groene Energie Laboratorium in Waterloo. “Met ons ontwerp kunnen de kosten van een auto vergelijkbaar zijn of zelfs goedkoper dan een auto met een benzinemotor. De toekomst ziet er heel zonnig uit. Dit is schone energie die een doorbraak zou kunnen betekenen.”

Hybride

Onderzoekers concentreerden zich aanvankelijk op hybride voertuigen, die nu zowel brandstofmotoren als batterijen hebben. Bestaande brandstofcellen, die elektriciteit produceren uit de chemische reactie tussen waterstof en zuurstof, kunnen in theorie die brandstofmotoren vervangen, die nu nog nodig zijn om de generatoren van stroom te voorzien waarmee de batterijen kunnen worden opgeladen. Probleem met de bestaande brandstofcellen is dat deze te duur zijn. De onderzoekers hebben dat probleem opgelost met een ontwerp dat brandstofcellen veel duurzamer maakt doordat zij een constante in plaats van fluctuerende hoeveelheid elektriciteit leveren. Dat betekent dat deze brandstofcellen veel eenvoudiger en dus veel goedkoper kunnen zijn. “We hebben een manier gevonden om de kosten te verlagen en toch te voldoen aan de eisen op het gebied van duurzaamheid en prestatie”, aldus Li. “We voldoen aan de economische doelstellingen en bieden geen uitstoot voor een transporttoepassing.” Het wachten is op partijen die de nieuwe technologie in massaproductie gaan toepassen. Dat zou de kosten van dergelijke brandstofcellen naar beneden brengen, waarna ze batterijen en brandstofmotoren zouden kunnen vervangen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3074 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters