Garagebedrijf laat kansen liggen bij apk

Het universele autobedrijf laat bij de apk volop kansen liggen om naast veiligheid ook onderhoud ter sprake te brengen. Door die onvoldoende actieve opstelling is de keuring veel minder dan zou kunnen een omzetbrenger. Eerder dan dat is hij “een sluipmoordenaar”, die ongewild en indirect bijdraagt aan de slechte staat van onderhoud.

Dat betoogde directeur Bas Wintjes van benchmarkspecialist WESP gisteren op de bijeenkomst ‘Het belang van de apk-II’, van netwerksociëteit Automotive Insiders. Wintjes toonde een reeks analyses waaruit blijkt dat de apk onderpresteert als het gaat om podium voor onderdelen vervangen. Zo worden bij een reguliere onderhoudsbeurt in 7,6 procent van de gevallen nieuwe remschijven verkocht, terwijl dit bij de apk maar 3,2 procent is.

Actieve opstelling

Wintjes haalde een garagebedrijf aan dat het fabrieksvoorschrift om eens in de twee jaar remvloeistof te vervangen wegwuift. Onder het mom van ‘dat hoeft niet, want mijn klant rijdt alleen rondjes rond de kerk’.  Illustratief in dat opzicht vond Wintjes de teruglopende onderhoudsomzet in de bandenwisselperiode. Door de druk op de werkplaats ligt de focus dan bijna uitsluitend op het wegwerken van de bandenberg. Een commercieel actieve opstelling rond de apk – óók bij grossiers – is overigens iets anders dan “de klant moedwillig iets door de strot duwen”, aldus Wintjes. Hij riep Bovag op om “in het land te gaan betogen” dat apk een ijkpunt is voor zowel verkeersveiligheid als voor de staat van onderhoud.

Nationaal apk-rapport

De AI-bijeenkomst was tevens het toneel voor de introductie van het Nationaal apk-rapport. Ook dit instrument, tot stand gekomen in samenwerking tussen VWE Automotive en Aftersales Magazine, dient als handvat voor het autobedrijf om business zeker te stellen. Hoofdredacteur Jos Veldhuisen overhandigde het eerste exemplaar aan Hens Peeters Weem, manager toezicht en erkenningen bij RDW (zie foto). Uit het rapport blijkt dat het merkkanaal vorig jaar zijn apk-aandeel heeft zien dalen van 32,2% naar 31,3% (en in het eerste kwartaal van 2017 zelfs naar 27%). Universele garages namen in 2016 juist een grotere hap uit de koek: van 63,3% naar 64,1%. Veldhuisen wees op de transformatie die fastfitformules doormaken. De verbreding van hun diensten, in combinatie met hun marketingkracht, zou volgens Veldhuisen wel eens kunnen uitmonden in verdubbeling van hun marktaandeel (in 2016 gestegen naar 4,1%).

APK Prestatiemeter

VWE lanceerde bij Automotive Insiders zijn APK Prestatiemeter. Met deze nieuwe dienst krijgt het autobedrijf inzicht in zijn scores op het gebied van de keuring. Bijvoorbeeld het aantal apk’s en het marktaandeel per maand, afgezet tegen die van vorig jaar en tegen de concurrentie in het lokale werkgebied. Dat onderlinge inzicht vloeit voort uit een benchmark met zes nabije postcodegebieden naar keuze. Ook het aantal goed- en afkeuringen per keurmeester wordt met de Prestatiemeter inzichtelijk, evenals het verwachte aantal apk’s in de komende maanden. Op basis van de uitkomsten kan de ondernemer besluiten een apk-campagne op te zetten. Zoiets hoeft geen kostbare zaak te zijn, vertelde VWE’s b2b-marketeer Akiner van Schaik: “Met een tientje kun je al een lokale Facebook-campagne opzetten. De conversie hoeft maar één klant te zijn om de kosten er al direct uit te hebben.”

Download hier het Nationaal apk-rapport 2017

APK_Event2017_WEB

Foto’s

 

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †