Grossiers drijven groeiplannen werkplaatsconcepten

In de zevende editie van Aumacons overzicht van de veertig belangrijkste garageformules is de top drie onveranderd gebleven: Bosch Car Service, Vakgarage en Autocrew. Het merendeel van de formules verwacht dankzij de partnergrossiers te kunnen groeien.

Marnix van Veen, conceptmanager bij de Bosch-formule Autocrew stelt: “De groei van ons concept is vooral te danken aan de inzet van onze partnergrossiers. Zij zijn onze ogen en oren in de markt en hebben de relatie met het universele autobedrijf. Onze grossierende partners weten welk concept het beste bij het individuele autobedrijf past. Dat Autocrew in deze zesde uitgave van de Aumacon Garageformule Top-40 de grootste groeier is, hebben we dus vooral aan hen te danken.” Groeiambities zijn er ook. “Wij hebben voor 2018 de meetlat gelegd op 30-35 nieuw aan te stellen Autocrews.” Dat is ambitieus. Immers, de markt voor universele autobedrijven die ook bereid zijn voor een full service concept te gaan, is natuurlijk weer kleiner geworden nu meer bedrijven daadwerkelijk een concept hebben. Desondanks zijn er dus duidelijke groeidoelstellingen.

‘Kwalitatieve voorsprong’

Dat de grote werkplaatsconcepten blijven groeien heeft volgens Christien den Uil, directeur Vakgarage meerdere redenen. “Ten eerste zijn de nu grote concepten vaak ook degene die al de nodige ervaring hebben opgebouwd en in de praktijk bewezen hebben sterk te staan in de veranderende reparatie- en onderhoudsmarkt. De schaalgrootte op zich betekent ook dat er inmiddels een ervaren organisatie is opgebouwd door die concepten. Organisaties dus die de conceptdeelnemers maximaal kunnen ondersteunen. De grote concepten hebben in mijn ogen daardoor ook kwalitatief een voorsprong. En heel belangrijk denk ik, ondernemers die nu instappen zoeken de ervaren en dus grote conceptgevers op. Zij willen bij een groter en professioneel geheel aansluiting zoeken. Wat betreft de groei van Vakgarage: wij hebben een actief wervingsbeleid en daarnaast de nodige bekendheid als het gaat om de marketingondersteuning. Factoren die eveneens bijdragen aan de groei van Vakgarage.”

Tweemaal Koskamp

In de top tien dit jaar twee werkplaatsconcepten die nauw zijn gelieerd aan de grossiersgroepen binnen Fource. Om precies te zijn: Autofirst wordt ondersteund door GHS, APS, Rijsbergen, Primaparts en Koskamp, Autoprofijt zelfs door alle Fource grossiers. Bram Teun Koskamp: “Ik ben uiteraard blij met de positieve verschuiving in de Garageformule Top 40. Het geeft ook aan dat er in de markt zowel vraag is naar een full service concept zoals Autofirst (die van de twaalfde positie vorig jaar, nu is opgeschoven naar de zevende plek) als ook een meer basic formule zoals Autoprofijt (van de zesde naar de vierde plek). Het bewijst in mijn ogen ook, dat er op diverse niveaus in de reparatie- en onderhoudsmarkt vraag is naar onderscheidend vermogen. Dat we met ons basisconcept Autoprofijt nu op de vierde plek staan, na drie grote full serviceconcepten (Bosch Car Service, Vakgarage en Autocrew) geeft me een goed gevoel over de inzet van de aangesloten autobedrijven en ons team dat dit werkplaatsconcept ondersteund.”

Ruime verdubbeling

Groeiplannen zijn er ook bij Autoprofijt. “Onze groeiambities zijn groot, maar realistisch. Met de formule Autoprofijt denken we eind 2018 op een 300-tal deelnemers uit te komen en ik hoop volgend jaar ook de 150-ste Autofirst te verwelkomen.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1821 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen