Klokkenluider brengt PSA in verlegenheid

Tijdens een persconferentie heeft de advocaat van een gewezen Distrigo-partner in Frankrijk documenten getoond die PSA Retail danig in verlegenheid hebben gebracht.

Het gaat allemaal om het opzeggen door PSA van het contract met Distrigo-partner MA Pièces Autos Bretagne uit Quéven. Met het contract was MA Pièces Autos aangesteld als distributeur van onderdelen van Citroën, Peugeot, DS en Eurorepar. Beoogde omzet dit jaar was 30 miljoen euro, te realiseren met 52 medewerkers.

Doorverkoop

Reden voor het opzeggen van het contract door PSA Retail is de beschuldiging dat MA Pièces Autos originele onderdelen zou hebben doorverkocht aan de universele onderdelenwebshop Autopuzz. Autopuzz maakt net als MA Pièces Autos deel uit van dealergroep Midi Auto, maar heeft geen eigen onderdelencontract. PSA Retail verbrak daarop het contract met MA Pièces Autos, omdat de levering van onderdelen aan Autopuzz marktverstorend zou werken voor het dealernetwerk. MA Pièces Autos vecht nu deze beslissing aan bij de rechter. Het lijkt voor PSA een uitgemaakte zaak, indien PSA kan bewijzen dat het contract het doorverkopen aan een derde partij verbiedt. Dit wordt overigens door de advocaat van MA Pièces Autos, Renaud Bertin, betwist. Volgens hem is het doorverkopen van onderdelen expliciet uit het contract met MA Pièces Autos gehouden.

Oneerlijk

Maar dat is nog niet alles. Via een klokkenluider is de advocaat in het bezit gekomen van documenten waaruit blijkt dat PSA Retail leveringsafspraken heeft gemaakt met een groep universele autobedrijven, deels uit de klantenkring van de opgezegde Distrigo-partner MA Pièces Autos. En ook nog voor veel betere prijzen! Om de oneerlijkheid van de opzegging door PSA te bewijzen belegde de advocaat, die blijkbaar van hard ball houdt, een speciale persconferentie. Het woord is nu aan de rechter. Die doet medio september uitspraak.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1702 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen