Koudemiddel: elke gram telt

Koudemiddel is een prijzig goedje. Vandaar dat fabrikanten van service-apparatuur zoeken naar manieren om verlies in de werkplaats tot een minimum te beperken. Elke gram telt.

Bij een gemiddelde servicebeurt gaat zo’n honderd gram koudemiddel verloren. In geval van R1234yf komt dat bij de huidige prijzen neer op een tientje; bij koudemiddel R134a op ongeveer vier euro. Logisch dus dat fabrikanten van servicemachines zoeken naar oplossingen. Waeco bijvoorbeeld stelt dat zijn machines met low-emissiontechnologie garant staan voor bijna honderd procent terugwinning. Dat kan door een drukdicht reservoir toe te passen en koudemiddel, dat ontsnapt tijdens de olieafvoer, te verzamelen in een reservoir. “Het resultaat is een verlies van bijna nul procent”, claimt de fabrikant.

Bij een gemiddelde servicebeurt gaat zo’n honderd gram koudemiddel verloren.

Slimmeriken die denken het goedkope R134a toe te kunnen passen in een R1234yf-systeem komen letterlijk van een koude kermis thuis. De effectiviteit van het koudemiddel loopt in zo’n geval namelijk onverbiddelijk terug. Behalve expres kan mengen ook per abuis gebeuren, net als verkeerde brandstof tanken. In veel service-apparatuur is daarom tegenwoordig een tool opgenomen om koudemiddel te analyseren op samenstelling. Ook losse analysers zijn in de markt beschikbaar.

Vocht

Deze hulpmiddelen zijn ook in staat om de hoeveelheid vocht in koudemiddel te meten. Een essentieel onderdeel van modern airco-onderhoud, stelt Joost Bouwmeister, verantwoordelijk voor AirCon bij Waeco. “Voertuig- en compressorfabrikanten gebruiken in hun systemen PAG-olie. Deze neemt snel vocht op. Geen al te groot probleem bij R134a, maar R1234yf reageert veel gevoeliger.” De mix van koudemiddel, olie en water kan leiden tot de vorming van zuren of sludge. Corrosie van de compressor ligt op de loer. Verder kan een verhoogd vochtgehalte de smerende eigenschappen van de olie negatief beïnvloeden. “Onvoldoende smering is de op een na meest voorkomende oorzaak van compressorschade”, zegt Bouwmeister.

De consequenties laten zich raden: uitval van het aircosysteem, kostbare reparaties of tijdrovende verwerking van klachten. Daarom wordt aangeraden om bij onderhoud en reparatie van autoairco’s kwalitatief hoogwaardige, chemisch en thermisch stabiele olie te gebruiken. Deze wordt vervolgens opgeslagen in een volledig dampdicht reservoir. De injectie voltrekt zich zonder contact met de omgevingslucht. Dankzij adapters zijn de dampdichte oliereservoirs die Waeco toepast ook beschikbaar voor machines van andere merken.

Door uitfasering van koudemiddel R134a ontstaat schaarste – en een hogere prijs. (grafiek: Waeco)

Kiloprijs

Er bestaat overigens nog steeds illegale handel in R134a, vanuit bestelbusjes door ietwat mistige lieden. Hun kiloprijzen zijn beduidend lager dan hetgeen de grossier rekent. Hoewel deze manier van verkoop niet is toegestaan, blijft het vlees zwak. Joost Bouwmeister: “Er is niet voorzien in statiegeld, wegwerpcilinders zijn niet toegestaan. Niettemin reageert de markt met prijsaanpassing. Behalve van een milieudelict is hier feitelijk ook sprake van een financieel delict. De grossier die te goeder trouw is, maar door dit soort externe factoren blijft zitten met zijn quota, wordt gekort op zijn voorraad van het jaar daarna. Alleen een specialist kan de beste keus zijn.”

Check het lek
Of het nu gaat om R134a, R1234yf of CO2, lekdetectie is een standaardhandeling bij airco-onderhoud. Er zijn diverse manieren om dit werk uit te voeren:
– Belletjestest. Nog steeds in gebruik, ondanks kritiek van experts. Beetje zeepsop, overal smeren – klaar. Nadeel: minuscule lekkage blijft letterlijk buiten beeld.
– Ultraviolet licht. Volledige zichtbaarheid gegarandeerd, met dank aan een fluorescerend additief, gespoten in het koudemiddelcircuit.
– Opbouw van overdruk (met stikstof) of onderdruk (vacuüm door het aircoservicestation). Vooral handig als eerste test van sterk lekkende of zelfs lege systemen. Beperking: geeft alleen aan dát er een lek zit, niet wáár.
– Elektronische lekdetectie. Spoort probleemloos kleine lekken op.
– Vacuümcontrole. Idem
– Formeergas. Werkt als elektronische lekdetectie. Kost echter veel tijd en kan trillingslekkage niet opsporen.
– Ultrasoonlekdetectie. Gebruiksvriendelijk, heeft geen last van omgevingsgeluiden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.