Veel mis bij ‘autobedrijven’ Heusden

Tijdens een controle bij acht ‘autobedrijven’ in de Brabantse gemeente Heusden op woensdag 24 januari, bleken bij alle acht bedrijven criminele activiteiten plaats te vinden.

Dat bevestigt een woordvoerder van de gemeente aan Aftersales Magazine. “In Heusden zitten we dicht op de huid van criminelen. Op basis van big data doen we onderzoek naar criminaliteit in de gemeente. Zo bleek dat er op de 43.000 inwoners 101 autobedrijven zijn. Daar hebben we andere data naast gelegd, bijvoorbeeld hoeveel er lid zijn van Bovag, of erkend zijn door de RDW, of actief op Autoscout. Daar kwamen afwijkende scores uit. Wij noemen dat verwonderscores. Bij alle acht bedrijven die het hoogst scoorden op die verwonderscores bleek ook inderdaad iets mis te zijn. Dat varieerde van onderdak bieden aan illegale arbeidsmigranten tot het niet in orde hebben van milieuvergunningen.”

Interventieteam

Of de bedrijven inderdaad autobedrijven zijn in de ware zin van het woord kon de woordvoerder niet zeggen. “Ze stonden wel als zodanig ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ik ben niet bij de actie zelf geweest. Ik heb dus niet kunnen zien of er bijvoorbeeld een hefbrug aanwezig was.” De actie was een gezamenlijke actie van gemeente en politie. De gemeente Heusden heeft in de bestrijding van criminaliteit een interventieteam opgezet. Ambtenaren werken hier samen met onder meer juristen en de politie. De gemeente heeft bestuurlijke procedures bij de afwikkeling van de geconstateerde overtredingen. Ze krijgen onder meer nog enkele weken de tijd om zaken in orde te maken. De politie staat daar anders in, maar wil geen informatie verstrekken over mogelijke boetes die zijn opgelegd, of arrestaties die zijn verricht.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2954 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters