Ontslag op staande voet voor R&D-chef VW

Hij was al met verlof gestuurd, maar nu gaat Volkswagen volgens Duitse media een stap verder: voormalig R&D-topman Heinz-Jakob Neußer wordt op staande voet ontslagen. Aanleiding: het schandaal rond de sjoemelsoftware.

Of Neußer inmiddels de bijbehorende documenten in huis heeft is nog onbekend. Wel zou de R&D-chef van plan zijn het ontslag juridisch aan te vechten. Volkswagen zelf wil geen commentaar leveren, zich beroepend op de vertrouwensrelatie tussen werkgever en werknemer.

‘Vakantie’

De ‘vakantie’ van Neußer dateert al van de tweede helft 2015. Toen werd medio september de manipulatie van software bekend en begon de zaak voor Volkswagen snel uit de hand te lopen. Sindsdien loopt tegen VW’s directeur Ontwikkeling ook een aanklacht in de VS. Behalve van Neußer zou Volkswagen ook van andere medewerkers die verwikkeld zijn in de emissieaffaire afscheid willen nemen.

Gegevens wissen

Het openbaar ministerie in Braunschweig heeft inmiddels 39 verdachten van softwaremanipulatie op de korrel. Drie anderen worden beschuldigd van marktbeïnvloeding. Nog eens zeven zouden gegevens hebben gewist.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †