Tom Farmer ziet toekomst in hybride fastfitter

Er zijn van die mannen die, toen internet nog niet bestond en de mobiele telefoon alleen in James Bond-films voorkwam, de autobranche en met name de aftersales, blijvend veranderd hebben. Zij bouwden in hun tijd verdienmodellen die even disruptief waren als de digitalisering vandaag de dag is. Zo’n man is Tom Farmer, Sir Tom Farmer inmiddels, oprichter van fastfitketen Kwikfit.

Afgelopen weekeinde was hij om privéredenen in Nederland. Aftersales Magazine kreeg de gelegenheid hem te spreken over de autobranche waarin hij, op wat kleine investeringen na, niet meer actief is, maar waarin hij de trends nog altijd op de voet volgt.

Hybride

Gevraagd naar de toekomst van fastfitketens verwacht Farmer niet dat zij zich allemaal zullen ontwikkelen tot full service universele autobedrijven. “Ik denk dat autoserviceketens volgens een hybride model zullen worden georganiseerd. Ik ben ervan overtuigd dat er ook op lange termijn voldoende vraag vanuit de consument zal zijn naar betaalbaar deelonderhoud en -reparaties. Dat pleit voor een fastfitter die banden en onderhoudswerkzaamheden uitvoert die beperkt zijn wat betreft de tijdsduur. Zij worden bovendien door een bepaalde prijsperceptie bij de consument ook als een verantwoorde oplossing gezien voor een vaak wat krapper budget. Binnen een toekomstige hybride autoserviceketen van enige omvang zal 65 tot 75 procent van het aantal vestigingen als zodanig gekwalificeerd zijn. De overige 25 tot 35 procent zal zich wel transformeren tot een min of meer universeel autobedrijf”, aldus Farmer.

DE GESCHIEDENIS VAN KWIKFIT

Begin jaren zeventig was Tom Farmer een grote disruptor in de autobranche, waar de gevestigde orde helemaal niet blij mee was. Begin 1964 startte hij een bandenservicebedrijfje, 23 jaar oud. Het werd al snel een succes, zodat hij het in 1969 kon verkopen voor het toen astronomische bedrag van een half miljoen Britse ponden. Farmer vertrok naar de VS en zag daar het fenomeen fastfitter ontstaan. In 1971 richtte hij in het Schotse Edinburgh zijn eigen fastfitketen Kwikfit op. In 1999 bezat hij meer dan tweeduizend vestigingen, in achttien landen, met het accent op Groot-Brittannië en de Benelux. In dat jaar verkocht hij de keten voor één miljard pond aan de Ford Motor Company. Die boekte er weinig succes mee en verkocht het weer door aan een groep investeerders. Op 10 juli wordt Farmer 78. Hij werkt nog altijd drie dagen per week en is in Groot-Brittannië een bekende filantroop, die met zijn vermogen diverse goede doelen ondersteunt.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen