Auto’s zijn in tien jaar tijd 30 tot 40 procent veiliger geworden. Dat stellen SWOV en RAI Vereniging in de gezamenlijke online publicatie veiligonderwegmetdeauto.nl.

SWOV en RAI Vereniging baseren zich voor de constatering op een Noorse studie. Ze wijzen daarbij op de komst van systemen als Electronic Stability Control (ESC) en dagrijverlichting, die aan de stijgende veiligheid van auto’s hebben bijgedragen. Beide organisaties verwachten bovendien dat auto’s de komende jaren nog veiliger worden met de verdere introductie van rijtaakhulpsystemen als Adaptive Cruise Control (ACC). Natuurlijk dragen ook een verbeterde infrastructuur en anti-alcoholcampagnes bij aan een veiliger verkeer.

Vooruitgang

Met betrekking tot ESC wordt opgemerkt dat het systeem sinds 2014 verplicht is voor alle nieuwe auto’s. SWOV en RAI Vereniging schatten dan ook in dat in 2020 circa 60 procent van de auto’s rijdt met dit systeem. De verwachting is dat hierdoor het aantal verkeersdoden in Nederland daalt met circa tien personen.

Rijtaakhulpsystemen

RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: “De auto-industrie blijft innoveren. In 2013 had 70 procent van alle nieuw verkochte auto’s de EuroNCAP botsproef ondergaan. Maar liefst 80 procent behaalde de maximale score van vijf sterren. Dat zijn ruim 233.000 nieuwe auto’s. We zijn er echter nog niet. De volgende stap om auto’s veiliger te maken is de overgang naar meer zelfrijdende auto’s met systemen die de rijtaak ondersteunen en de bestuurder waarschuwen en/of zelf ingrijpen in geval van een gevaarlijke situatie.” RAI Vereniging verwacht dat het gecombineerd gebruik van systemen als ACC, Autonomous Emergency Braking (AEB) en Forward Collission Warning (FCW) kan het aantal kop-staartbotsingen met letsel zo’n 40 procent kan terugdringen.

Onvoldoende

Het aandeel van de auto bij dodelijke verkeersongelukken is de afgelopen jaren al gedaald en zal nog verder dalen. De publicatie wijst er echter op dat er nog veel moet gebeuren om het aantal dodelijke ongevallen verder omlaag te brengen. RAI Vereniging wijst er daarbij op dat slechts 5 tot 10 procent van de zakelijke rijders weet welke systemen er aan boord zijn en hoe dienen om te gaan met situaties waarin de auto rijtaken overneemt van de bestuurder.
Deel dit artikel op​
Laatste nieuws
19 mei 2025
MG opent grootste MG brandstore van Europa in Roermond
19 mei 2025
Aantal laadpunten gestegen, stagnatie dreigt
19 mei 2025
Vrouwen aan het stuur
19 mei 2025
Requal Equipment
16 mei 2025
Kwart jongeren kiest autoverzekering via vergelijkingssite
16 mei 2025
Nu nog een hobby
Meest bekeken berichten
Recente reacties