1 op 350: elfde editie HAN Ecomarathon

Het Automotive instituut van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen organiseert komende vrijdag (7 juni) voor de elfde keer de HAN Ecomarathon. Plaats van handeling is – van 10.00 tot 17.00 uur –  het Midlandcircuit in Lelystad.

Het deelnemersveld bestaat uit studententeams die in een half studiejaar, met een beperkt budget, voertuigjes hebben ontworpen en gebouwd. Uitgangspunt was om zo zuinig mogelijk te rijden, bij een gemiddelde snelheid van dertig kilometer per uur. De HAN Ecomarathon fungeert vrijdag als ultieme test: welk ontwerp biedt de combinatie van beste constructie, beste uitvoering en beste resultaat?

Shell Ecomarathon

Bij eerdere edities is een brandstofverbruik van 1 op 350 behaald, met een 50cc benzinemotor. Elektrische voertuigjes noteerden 1 op 1000 (CO2-equivalent). Dit jaar treden negen teams van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen aan en elf van Fontys. “Kennisdeling tussen studenten en hogescholen. en hierdoor nog meer studenten in aanraking laten komen met duurzaamheid en energie efficiëntie, vinden wij erg belangrijk”, zegt hoofddocent Koen Lau. Twee Nederlandse Shell Ecomarathon-teams zullen de (gratis toegankelijke) HAN Ecomarathon aangrijpen als testdag. Om circa 10.00 uur gaan de eerste wedstrijdheats van start. Er zullen doorlopend voertuigen op het circuit rijden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †