79 procent nieuwe auto’s nog geen AEB

Euro NCAP neemt vanaf 2014 ook de Autonomous Emergency Braking Systems (AEB) mee in haar vijf sterren-beoordeling bij crashtest. Uit een onderzoek naar de beschikbaarheid van AEB blijkt dat in Europa 79 procent van de auto’s die nu te koop staan dit systeem niet heeft. Daarnaast bieden autofabrikanten 66 procent van de nieuwe modellen zonder AEB aan.

Uit diverse tests en onderzoeken blijkt dat het veiligheidssysteem ongevallen met 27 procent kan terugdringen. Echter, de meeste automerken hebben van AEB nog geen standaard gemaakt. De techniek gebruikt ondermeer radar en videoapparatuur om de afstand op objecten te meten, de bestuurder te waarschuwen en om automatisch in te grijpen bij dreigende situaties.

Volgens Euro NCAP hebben Volvo, Infiniti en Mercedes op dit moment AEB het beste standaard geïntegreerd in hun modellen. Jaguar, Range Rover, Audi en Lexus volgen. Weer andere merken bieden AEB gedeeltelijk standaard of optioneel aan. Denk hierbij aan merken als Mazda, Ford, Honda en Volkswagen. Ook de nieuwe Fiat Panda krijgt vanaf juli dit jaar AEB als optie. Trend is wel dat op de nieuwe versies van modellen, bijvoorbeeld de Mercedes-Benz a-klasse, Ford Fiesta en Ford Kuga, het veiligheidssysteem steeds meer standaard beschikbaar komt.

Euro NCAP hoopt dat Europese autoriteiten snel het AEB-systeem verplicht stellen op nieuwe auto’s. De opname in de vijf sterren-crashtest moet daaraan bijdragen.

[responsive-video identifier=”sh0YTnWp3CI”]

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *