Autorijden wordt nog duurder

De ANWB roept de Tweede Kamer in een brief op om af te zien van het afschaffen van de onbelaste reisvergoeding. De bond becijferde dat een automobilist nu 212 euro per maand kwijt is aan belastingen. Dat zal na het vervallen van de belastingvrije vergoeding uitkomen op 282 euro.

De ANWB vindt dat de koopkracht van forensen door deze belasting onevenredig hoog wordt aangetast. Autorijden kost in ons land op dit moment zo’n 624 euro per maand. ANWB verwacht dat dit totaal bij het aanpassen van de regels kan uitkomen op 690 euro. Overigens is bij deze berekening al rekening gehouden met het BTW-tarief van 21 procent.

Guido van Woerkom, hoofddirecteur van de ANWB, in een interview op radiozender BNR: “Als je Nederland stelt op 100 en gaat kijken naar de kosten van auto’s in onze omgeving, dan betaal je in Duitsland 76, België 82 en in Frankrijk 77. Als je dan ook nog eens kijkt naar wat de overheid krijgt van de automobilist en er aan uitgeeft, zit er een groot gat. Er gaat 20 miljard van de automobilist naar de schatkist en in een gunstige berekening gaat er 6 miljard terug. Dan laat ik Luxemburg nog maar buiten beschouwing.”

Niet mee eens

“Volgens het kabinet gaan mensen door deze belastingmaatregel minder reizen. De ANWB deelt deze opvatting niet. De meeste mensen kunnen niet op een andere manier naar hun werk komen dan met de auto of met het openbaar vervoer. Op korte termijn van baan of van woonplaats veranderen om de woon-werkafstand te verkorten, is voor hen geen optie”, aldus ANWB in haar brief.

De autobelastingen bestaan uit (afschrijving) BPM, BTW op aanschaf, kentekenleges, houderschapsbelasting (motorrijtuigenbelasting inclusief provinciale opcenten), accijns op brandstof, BTW op brandstof, assurantiebelasting en BTW op reparaties, onderhoud en banden (ROB). Hiervan behoren accijns en BTW op brandstof en BTW op ROB tot de variabele kosten.

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2717 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.