Autotelex: Uitschieters in afschrijving in C-segment

Er zijn dit jaar behoorlijk wat uitschieters geconstateerd in het C-segment qua gemiddelde afschrijving. Met name veel kleinere auto’s schrijven dit jaar slechts enkele procenten af, maar de restwaardes van de meeste C-auto’s van een jaar oud zijn tot vijftig procent van de nieuwwaarde gedaald. Dat blijkt uit cijfers van Autotelex.

De gemiddelde afschrijving op auto’s is in 2014 beperkt gebleven. Over het algemeen hebben gebruikte auto’s in 2014 hun waarde goed behouden. Enkele stekkerhybrides schrijven dit jaar helemaal niets af. Daartegenover staat dat auto’s in het C-segment en verschillende luxe limousines hun waarde zagen halveren.

De uitschieters bevinden zich dus vooral in het C-segment. Dit geldt voor modellen als de Opel Astra, Renault Mégane en het vorige model Peugeot 308. “Maar bijvoorbeeld een BMW 7-serie schrijft nog harder af. De handelswaarde van dergelijke auto’s van bouwjaar 2014 is vaak al niet veel meer dan de helft van de nieuwprijs. Vooral kortingen op de aanschaf van een nieuwe en importmogelijkheden liggen hieraan ten grondslag”, aldus Joost Klaren van Autotelex.

Overigens is het niet alleen het belastingvoordeel dat invloed heeft op de restwaarde van auto’s. “Bij de auto’s uit het A- en B-segment is de waardevermindering ook minimaal”, zegt Klaren. “Je praat dan over auto’s als de Toyota Aygo of de Renault Clio. Dergelijke auto’s zijn populair bij de consument omdat ze compact en zuinig zijn. Bovendien zijn zowel de nieuwe drieling – Aygo, C1 en 108 – als de nieuwe Twingo vrij stevig geprijsd. Dat heeft een gunstig effect op de prijzen van jonge A-segmenters. Ook komt er juist voor deze categorie nog zo’n 1000 euro BPM bij per 2015.”

Export

De export van gebruikte auto’s krijgt ook steeds meer invloed op de waardeontwikkeling. Ook gebruikte diesels met hoge kilometerstanden brengen dit jaar hogere prijzen op dankzij de exportmarkt. “Een auto van vier jaar oud met 180.000 kilometer is in Nederland moeilijk te verkopen. Maar in de export maakt die kilometerstand niet zo veel uit. We zien zulke auto’s dus vaak meer opbrengen dan reëel zou zijn bij een dergelijke kilometerstand.”

Hoge hoed

De grote verrassing van dit jaar zijn hybrides als de Volvo V60 plug-in hybrid en de Mitsubishi Outlander PHEV. Vaak worden deze auto’s van bouwjaar 2013 voor de nieuwprijs of zelfs meer aangeboden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *