Chauffeur onvoorzichtiger in auto van baas

Meer dan een kwart van de bestuurders van lichte bedrijfswagens (28 procent) geeft toe dat ze voorzichtiger zijn in hun eigen auto dan wanneer ze in een wagen van de baas rijden, zo blijkt uit onderzoek van Tomtom.

Uit het onderzoek, uitgevoerd onder beroepschauffeurs van lichte commerciële voertuigen, blijkt dat 44 procent dit doet om brandstof- en slijtagekosten te besparen. Daarnaast zegt bijna de helft (49 procent) dat ze eerder risico’s nemen in hun zakelijke wagens als gevolg van werkdruk.

Thomas Schmidt, managing director van Tomtom business solutions: “Onzuinig en onverschillig rijgedrag heeft een negatief effect op de winstgevendheid van een bedrijf. Het leidt tot hogere brandstofkosten, lagere productiviteit en meer ongelukken. De verantwoordelijkheid ligt bij de werkgevers om actie te ondernemen door hogere standaarden achter het stuur te stimuleren en tijdsdruk voor medewerkers te verminderen.”

Uit het onderzoek blijkt ook dat 68 procent van de respondenten toegeeft te hard te rijden in de auto van de zaak en dat bijna een derde (dertig procent) van de werkgevers ook nog eens de bekeuringen van zijn personeel betaalt.

Slechts 28 procent van de respondenten geeft aan dat hun werkgever trainingen aanbiedt om hen te helpen zuiniger en veiliger te laten rijden. En maar 37 procent zegt dat hun werkgever gebruik maakt van technologie om het rijgedrag en brandstofgebruik te monitoren.

Het onderzoek is uitgevoerd door Tomtom onder beroepschauffeurs in vijf landen in Europa.

>> Lees zelf het volledige marktonderzoeksrapport van Tomtom.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.