Dealergroepen ter overname gezocht

Inchcape, ’s werelds grootste en beursgenoteerde import- en dealergroep, wil een sterke expansiekoers gaan varen. “Wereldwijd wordt gezocht naar overnamekandidaten van enige omvang”, kondigt ceo Stefan Bomhard aan.

Momenteel komt iets meer dan 45 procent van de bijna 8,5 miljard grote omzet (winst ruim 410 miljoen euro) uit Europa. Zeven procent ervan wordt vertegenwoordigd door  België/Luxemburg, Griekenland en Finland. Daarnaast is de groep sterk vertegenwoordigd in Groot-Brittannië.

Volgens het jaarverslag werd vorig jaar iets meer dan zestig procent van de omzet via retailactiviteiten gerealiseerd (voornamelijk premiummerken) en circa veertig procent via importschappen. Veertig procent van de retailomzet komt uit de verkoop van nieuwe personenauto’s en financiële producten (inclusief verzekeringen). De andere zestig procent wordt opgebracht met aftersales, onderdelen en de (lokale) verkoop van occasions.

Ondanks de sterke groei die Inchcape momenteel doormaakt, zit het in China en België wat tegen. Bij onze zuiderburen is de omzet zelfs gedaald, mede door een zwakke positie van Inchcape in de leasesector. Om een Benelux-strategie te kunnen ontwikkelen, moet op drie fronten worden gekeken naar eventueel over te nemen Nederlandse en Belgische dealergroepen: premiummerk in de portfolio, voldoende leasepotentie en schaalgrootte.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1832 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *