Dekra doet grote occasiontest

De Duitse certificertingsinstantie Dekra heeft in haar thuisland een uitgebreid onderzoek gedaan naar gebruikte auto’s. In totaal zijn er de afgelopen twee jaar vijftien miljoen voertuigen getest in negen klassen.

De basis voor het onderzoek is de zogenaamde Dekra Mängel Index (DMI), waarin specifieke storingen zijn opgenomen in de categorieën 0 tot 50.000 kilometer, 50.001 tot 100.000 kilometer en 100.001 tot 150.000 kilometer. Denk aan defecten aan het remsysteem of de ophanging. Gebreken door onvoldoende onderhoud door de gebruiker, zoals kale banden en versleten ruitenwisserbladen, zijn niet meegenomen in het onderzoek.

In de categorie ‘Allerbeste’ kwam de Audi A4, met een index van 87,4 punten, als winnaar uit de bus en liet daarmee de Mercedes-Benz C-klasse (86,7) en de Volvo S80/V70 (86,3) achter zich. De titel ‘Voertuig van het jaar’ is voor twee modellen; te weten Ford C-Max en BMW Z4. Hun DMI-waarde was 97,7. Derde werd de E-klasse van Mercedes.
Vorig jaar waren de Opel Astra en de Audi A4 de overall winnaars.

Minder is beter

“Zoals te verwachten hebben auto’s met weinig kilometers op de teller minder defecten. De klasse tot 50.000 kilometer scoort in de index 83,0, wanneer er tot 100.000 kilometer wordt gereden, dan zakt het indexcijfer fors naar 61,2 punten. Voertuigen uit de laatste groep behalen 39,1 punten”, aldus Dekra. Omgezet in percentages treden er bij 4,8 procent van de onderzochte ‘jonge auto’s’ defecten op tot 11,6 procent en 19,2 procent in de opvolgende kilometerklassen.

Dr. Gerd Neumann, lid van de raad van bestuur van Dekra: “De risico’s worden aanzienlijk groter als een koper een occasion wil aanschaffen met een hogere kilometerstand. Met de resultaten uit ons onderzoek kunnen kopers typische tekortkomingen van een bepaald model opzoeken. In geval van twijfel bij een aankoop, adviseren wij altijd een specialist te raadplegen.”

Download

Dekra testte nog meer modellen uit verschillende segmenten. Alle onderzoeksresultaten vind je hier >>

Esmée Dirkse

Webmanager, officemanager, eventmanager; Esmée draait er haar hand niet voor om. In de afgelopen jaren heeft het takenpakket voor Aftersales Magazine een mooie evolutie laten zien, waarvan de gepubliceerde berichten slechts een kleine afspiegeling zijn.

Van Esmée Dirkse zijn er nog 2720 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Esmée Dirkse

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *