Dromen

Stelt u zich eens voor, u bent al 30 jaar winkelier. U heeft goede tijden beleefd en mindere tijden doorstaan. Internet komt op u af en snoept klanten weg. De crisis tast vervolgens uw reserves aan en plots is daar ook nog eens die nieuwe keten uit het buitenland met een beter assortiment en prijzen die nog niet de helft bedragen van wat u uw klanten rekent.

Voor sommigen een nachtmerrie die werkelijkheid is geworden, voor anderen ‘gelukkig’ slechts een nare droom. De kans dat een dergelijk scenario echter vaker realiteit wordt neemt toe. Meer van hetzelfde is in veel sectoren niet meer goed genoeg. De economische situatie, waarin markten niet of nauwelijks groei vertonen, laat dit niet toe. Wie groter wil worden zal marktaandeel van anderen moeten veroveren. Iets wat vraagt om nieuwe concepten die grenzen verleggen.

Het is daarom belangrijk niet alleen te blijven hangen in nachtmerries, maar af en toe ook te dromen over een mooie toekomst. Hoe zou de wereld er over een aantal jaren uit kunnen zien? Kijkt u mee…

Het is april 2024, ik rij in mijn auto naar het werk en schakel de zelfrijdende modus in om rustig online het laatste nieuws te kunnen bekijken. Foto’s van het kampioensfeest van Feyenoord in de nieuwe Kuip komen langs op het scherm, even nagenieten. Alweer de vijfde achtereenvolgende titel. Tevens positieve berichten over de economie; na de lastige jaren ’10, staat groei in dit decennium weer op de agenda.

Ik check nog even het boodschappenlijstje dat mijn ‘smart’ koelkast mij zojuist heeft gemaild. Een druk op OK, en de spullen zullen vanavond bij het pick-up point langs de snelweg klaar staan. De auto leest mijn agenda voor vandaag op. Een melding verschijnt van de dealer; de nieuwe updates voor mijn auto staan klaar om te downloaden. Vanavond met 10 pk extra en 5 gram CO2 per kilometer minder naar huis!

Plots verschijnt een waarschuwing op het display. Voordat ik er zelf erg in heb is een leeglopende band waargenomen. Helaas, zelfs in 2024 komt dit nog voor. Gelukkig kan ik nog even verder op de runflats. Gezien het geringe profiel adviseert de service-app vervanging van de band en stuurt een verzoek naar de dichtstbijzijnde garages op mijn route. Binnen 2 minuten selecteer ik het meest aantrekkelijke aanbod voor vervanging van de band. De auto stelt hierop een aangepaste route vast en berekent een oponthoud van 10 minuten. Mijn agenda wordt automatisch bijgewerkt en de eerste afspraak van de dag tien minuten uitgesteld.

Aankomst bij de garage en de auto wordt richting een vrije brug geleid. De nieuwe band ligt klaar en wordt door een robot in recordtempo gemonteerd. Een medewerker biedt mij een versgemalen espresso aan voor onderweg. Een factuur wordt richting de auto service app verzonden. Een druk op akkoord is voldoende voor betaling. Een paar minuten later arriveer ik op kantoor.

Trrring…de wekker, de wake-up call. Weer terug in 2014. Dromen zijn bedrog? Blijf vooral dromen.

Max Erich

Max Erich is sectoreconoom bij ING Economisch Bureau.

Van Max Erich zijn er nog 14 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Max Erich

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.