Europees Hof vindt Uber een transportbedrijf

Opnieuw tegenwind voor Uber: volgens het Europees Hof van Justitie is het bedrijf ‘gewoon’ een transporteur en niet slechts een online dienstverlener die vraag en aanbod bundelt.

uber-3De uitspraak betekent dat particuliere chauffeurs die werken met de app Uber-POP zich in heel Europa dienen te conformeren aan nationale regels. Ook moeten ze een taxivergunning hebben. In Nederland is Uber-POP sinds 2014 verboden.

Oneerlijke concurrentie

Het oordeel van het Hof kwam vanochtend in een rechtszaak die beroepstaxichauffeurs uit Barcelona hadden aangespannen. Zij beschouwden Uber-POP als oneerlijke concurrentie. Vooruitlopend op het oordeel had de Spaanse rechter advies gevraagd aan het Hof. Aangezien particuliere rijders zonder het Uber-systeem kunnen fluiten naar klanten, bestaat er volgens het Hof een directe relatie tussen de geboden bemiddeling en de daadwerkelijke ritten. Van slechts een rol als digitale intermediair, zoals Uber zelf stelt, is dan ook geen sprake. Daarmee beweegt de onderneming zich juridisch gezien op het terrein van vervoer. Met als consequentie dat Europese lidstaten ieder voor zich de criteria mogen bepalen waaraan chauffeurs van Uber zich moeten houden.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †