Geldvlucht door elektrische auto

In ons land zwaar gesubsidieerde elektrische auto’s worden massaal aan het buitenland verkocht, soms zelfs binnen een jaar. Daarmee schiet de overheid haar de doelstelling voorbij en wordt de elektrische auto een interessant exportproduct.

Uit exportcijfers van vorig jaar blijkt dat 12 procent van de elektrische auto’s naar het buitenland zijn gegaan. De helft van de auto’s is niet ouder dan een jaar. Ook hybride voertuigen gaan massaal de grens over.

Noorwegen staat bovenaan aan de lijst van exportlanden gevolgd door Duitsland en Rusland. De Noren zijn bereid veel geld neer te tellen voor een elektrische auto omdat ze ook in hun thuisland allerlei voordelen genieten. Zoals eigen parkeerplaatsen, rijden op de busbaan en het voorbij rijden van files.

Vanwege de zware subsidies miste de schatkist in 2013 al 79 miljoen euro. Ook steden steken veel geld in het stimuleren van elektrische auto’s. Voor de zomer stuurt de staatssecretaris een nieuw belastingplan voor auto’s naar de Tweede Kamer waarin ook aandacht is voor de export. Een van de voorstellen zou kunnen zijn om de subsidie terug te vragen als de auto binnen enkele jaren wordt geëxporteerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.