Kilometerheffing weinig invloed op automobilist

De Nederlandse automobilist is niet van plan de auto vaker te laten staan als er een kilometerheffing wordt ingevoerd. Dat blijkt uit onderzoek onder 1022 autobezitters, uitgevoerd door Finnik, het online consumentenplatform voor auto-informatie en onderdeel van VWE.

Met Prinsjesdag voor de deur, de aankomende verkiezingen en de plannen van de Europese Unie kan de kilometerheffing weer een belangrijk gespreksonderwerp worden. Blijkbaar is het in ieder geval een onderwerp waar Nederlandse automobilisten niet echt warm voor lopen. De meerderheid (52 procent) laat de auto er niet om staan, terwijl slechts 26 procent de auto wel vaker zou laten staan als vooral het gebruik van de auto wordt belast.

“Wat niet in het onderzoek is meegenomen, maar wat wij zeker verwachten is dat het goedkoper maken van bezit, inherent aan de invoering van de kilometerheffing, hoogstwaarschijnlijk juist leidt tot meer bezit”, aldus Thomas Edens, directeur Finnik. Andere opmerkelijke constatering is dat meer dan driekwart van de respondenten (87 procent) het belangrijk vindt om een auto te bezitten en dat een tweede auto per huishoudend niet meer zou moeten worden belast. “We lezen in de media dat het delen van ervaringen belangrijker zou zijn dan het bezit van een auto of huis. Vreemd, want onderzoeksresultaten laten het tegenovergestelde zien”, aldus Edens.

Uit het onderzoek blijkt ook dat een kleine meerderheid (51 procent) het ermee eens is dat zuinige auto’s minder worden belast. Toch is er geen meerderheid te vinden voor het zwaarder belasten van niet-zuinige auto’s.

Ivonne Vermeulen

Eindredacteur Aftersales Magazine. Ivonne heeft een rijke bagage waarin journalistieke waarden en kennis van de autobranche bijeenkomen. Dankzij haar rol binnen Focwa's Carrosserie beschikt zij bovendien over een indrukwekkend netwerk in de schadeherstelbranche.

Van Ivonne Vermeulen zijn er nog 343 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Ivonne Vermeulen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.