Kwart schadeclaims dieselgate toegekend

Rechters hebben tot nu toe 49 schadeclaims van gedupeerde Duitse VW-dieselrijders toegekend. Dat is een kwart van alle tweehonderd gerechtelijke oordelen die in dit dossier zijn uitgesproken, melden Duitse media.

Daarmee is de juridische afwikkeling nog niet ten einde. In totaal hebben zo’n tweeduizend mensen zich tot de rechter gewend omdat ze zich benadeeld voelen. Hun onvrede is gericht aan het adres van de fabrikant of de merkdealer. De reeds gedane uitspraken hebben nog geen definitief karakter. Volgens een VW-woordvoerder is de autofabrikant namelijk in alle gevallen in hoger beroep gegaan of gaat dat nog gebeuren. Bij  ongeveer 160 andere procedures heeft de rechter de claim afgewezen of trokken de klagers zich terug.

Compensatie

Tot nu toe heeft het autoconcern in Duitsland circa 1,6 miljoen van zijn 2,6 miljoen door software gemanipuleerde diesels aangepast. Alles bij elkaar zijn in Europa 8,5 miljoen automobilisten gedupeerd. De Europese Commissie oefent grote druk uit op VW om ook de portemonnee te trekken of aanvullende gratis diensten te verstrekken. Technische aanpassing alléén acht ze onvoldoende compensatie.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †