Marktaandeel diesel krimpt van 50 tot 10 procent

Het aandeel van personenauto’s op diesel zal in Europa rond 2025 zijn afgenomen tot 10 procent. Dat voorspellen automotive analisten van de UBS-bank, schrijft het Duitse vakblad kfz-betrieb. Wereldwijd zal het aandeel van diesel tegen die tijd zelfs zijn afgenomen tot 4 procent.

In Europa maakt diesel nu nog de helft van de markt uit. De daling zal hier het hardst dalen. Diesel is verder vooral belangrijk in Zuid-Korea (45 procent) en India (43 procent). Diesel bevindt zich de komende jaren in een ‘perfecte storm’, zo schrijven de analisten: strengere milieu-eisen leiden tot hogere kosten voor de dieselmotor. Anderzijds worden alternatieve vormen van aandrijving belangrijker. Zo lopen de kosten voor hybride en elektrische auto’s terug.

Deze ontwikkelingen leiden ertoe dat consumenten zich zorgen maken over de restwaarde van dieselauto’s. Dit geslonken vertrouwen kan de dieselauto in een neerwaartse spiraal doen belanden. 

BMW-chef Harald Krüger zegt in een reactie te verwachten dat aanvankelijk de ‘schone’ diesel nog wel zal meehelpen te voldoen aan de nieuwe CO2-emissienormen vanaf 2021 in Europa. Wanneer er meer vooruitgang geboekt wordt in de capaciteit van accu’s zal elektromobiliteit uiteindelijk de overhand nemen.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3825 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *