Nog even doordouwen

Een jaar geleden schreven we op deze plek: ‘Wie heeft er nog zin in 2013?’ Met andere woorden, we zagen de bui al wel hangen. Dit jaar heeft gewoon weinig goeds gebracht. Ook al kennen we de cijfers nog niet, het kan niet anders dan dat een meerderheid van de merkdealers en een fiks deel van de universelen dit jaar geld gaat verliezen.

Ondanks het optimisme van brancheverenigingen Bovag en RAI (’tweede halfjaar worden autoverkopen beter’) heeft het derde kwartaal vooralsnog weinig moois opgeleverd. De autoverkopen gingen zelfs verder achteruit. Niet zo hard natuurlijk als in het eerste halfjaar (-35 procent) toen de vergelijking met 2012 danig mank ging door voorverkopen in de eerste helft van vorig jaar, maar niettemin in Q3 toch nog een min van 5,7 procent. Bij de bestelauto’s eveneens een negatief beeld.

Met nog een kwartaal te gaan koerst de personenautomarkt af op een jaartotaal van pakweg 375.000 stuks, het laagste aantal sinds 1969. Bij de bestelauto’s is een eindstand van een krappe 50.000 stuks het meest waarschijnlijk; de laagste stand sinds 1994.

Iets meer houvast heeft de garagist doorgaans aan de afzet van occasions. De eerste twee kwartalen van dit jaar was de terugloop in B2C-verkopen zelfs minimaal. In het derde kwartaal werd echter een duikeling gemaakt: -7,5 procent. Marktanalist Aumacon gaat er voor dit jaar van uit dat een niveau van één miljoen stuks nog krap haalbaar is, waarmee ook hier sprake zal zijn van een diepterecord: het laagste aantal in deze eeuw.

Lees hier het volledige artikel in Aftersales Magazine nummer 11 met diverse cijferoverzichten >>

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.