Overheid haalt plug-ins onderuit

Staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën had er al voor gewaarschuwd maar nu blijkt dat het hem menens is. De plug-in hybride wordt in alle opzichten een stuk duurder. Daarmee wil Wiebes het ‘scheefrijden’ (goedkope plug-ins die alleen maar op brandstof rijden) tegengaan.

Uit een brief die Wiebes dinsdag aan de Tweede Kamer heeft gestuurd blijkt dat de autobelasting op de plug-in hybride de komende jaren flink duurder gaat uitvallen. Daarmee lijkt op termijn een einde te komen aan de populariteit van dit soort auto’s. Zo gaat de aanschafbelasting van een Volvo V60 diesel plug-in van 463 naar ruim 2700 euro. Voor nieuwe leaserijders gaat de bijtelling voor deze auto omhoog van 10.200 naar 15.461 euro. Wie een leasecontract heeft mag dat gewoon tegen de oude voorwaarden uitdienen. Ook ander modellen als de Mitsubishi Outlander, de Toyota Prius en de Mercedes S500 plug-in worden een stuk duurder.

Elektrische auto’s blijven buiten schot, alleen als de aanschafwaarde hoger dan 50.000 euro is. Dan loopt de bijtelling snel op.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *