Personeel Shell gaat hybrides rijden

Shell-personeel dat in aanmerking komt voor een auto van de zaak zal zich gaan voortbewegen in hybrides. De keuze is een weerspiegeling van de veranderde visie van het brandstofconcern op aandrijving anno 2017.

In juli van dit jaar haalde ceo Ben van Beurden wereldwijd de krantenkoppen, door in een interview te melden dat zijn volgende voertuig elektrische aandrijving zal hebben. Later bleek dat overigens een Mercedes-Benz S500e.

Slager

In een van de vele reacties werd Van Beurdens uitlating vergeleken met die van een slager die besluit vegetariër te worden. Tijdens een recente bijeenkomst van het gerenommeerde Massachusetts Institute of Technology heeft de directeur Technology van Shell, Harry Brekelmans, de uitlating van zijn baas genuanceerd: het gaat niet zozeer om een persoonlijke keus als wel om Shell’s nieuwe, bedrijfsbrede company-car-policy. En er komen geen full electric modellen maar hybrides. Ook Brekelmans zelf zal er een krijgen. “Ben’s volgende auto is inderdaad een elektrische. Maar hij heeft keer op keer benadrukt dat fossiele bronnen nog tientallen jaren deel zullen uitmaken van de brandstofmix. Daarom is zijn volgende auto een hybride, geen EV.”

Transitie

Shell ontkende jarenlang de relatie tussen klimaatverandering en voertuigemissie. Ook de noodzaak van elektrisch vervoer werd lange tijd weggewoven. Volgens Brekelmans waren de opmerkingen van zijn ceo bedoeld als signaal dat ook wat Shell betreft sprake is van een transitie. Met als nuancering, getuige de bewuste keuze voor hybrides, dat fossiele brandstoffen heus niet op korte termijn worden weggevaagd. “Ze zullen voorlopig nog wel even naast elkaar bestaan”, aldus Brekelmans.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †