PSA koopt Chinese distributeur onderdelen

PSA neemt een controlerend belang in de Chinese onderdelendistributeur Jian Xin. De Franse autobouwer wil zo zijn positie op de lucratieve Chinese vervangingsmarkt versterken.

psa-musyOok denkt PSA met de overname zijn netwerk van multimerkgarages Eurorepar uit te kunnen breiden. De meeste klanten van Jian Xin zijn vrije garages, precies de doelgroep van het concept. Hoeveel het concern neertelt is niet bekend gemaakt. Maar het belang van de Chinese automotive aftermarket is volgens Christophe Musy, directeur PSA Aftermarket, nauwelijks te onderschatten. Ze zal volgens hem binnen afzienbare tijd ’s werelds grootste in haar soort zijn. “We koesteren dan ook grote ambities in China, wat de reden is om ons middels deze overeenkomst te verzekeren van een sterke uitgangspositie.”

Shanghai

De distributie zoals Jian Xin die biedt behoort volgens ingewijden wat tijdstippen en frequentie betreft tot het hoogste niveau in de markt. Jian Xin is momenteel de grootste leverancier van onderdelen in de regio Shanghai. Jaarlijks gaan er meer dan vijf miljoen onderdelen de deur uit, afkomstig van grote OEM-toeleveranciers. De ruim twintig jaar geleden opgerichte onderneming maakte afgelopen decennium een sterke groei door. Voor PSA is het de volgende stap op het overnamepad, na de acquisitie vorig jaar van Opel/Vauxhall en, medio 2016, de werkplaatsportal Autobutler.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †