PSA: onze auto’s verbruiken veel meer

Dieselauto’s van het PSA-concern blijken zo’n veertig procent meer te verbruiken dan de officiële cijfers die de fabrikant opgeeft. Dat leert onderzoek in opdracht van PSA zelf.

Een onafhankelijk testinstituut nam de afgelopen maanden een handvol modellen van het concern onder de loep. De test vond niet inpandig plaats op de rollenbank maar op de openbare weg. De uitkomsten waren overduidelijk. Een Citroën C4 Grand Picasso 1.6 diesel bleek geen 3,8 maar 5,6 liter per honderd kilometer te verbruiken. Ook de fabrieksdocumentatie van een Peugeot 308 bleek erg optimistisch: de officiële 3,3 liter per honderd kilometer bedroeg in werkelijkheid slechts vijf liter per honderd kilometer. Uiteindelijk moet er nog vóór de zomer een lijst van dertig geteste PSA-varianten vrijkomen.

Sjoemelpraktijken

Met de vrijwillige test reageert PSA op de sjoemelpraktijken bij Volkswagen. Vorig najaar liet het Franse concern weten volledig transparant te willen zijn ten aanzien van de verbruikscijfers. Ook anticipeert PSA op de komst van de nieuwe richtlijn WLTP (waarschijnlijk vanaf 2017), die beoogt  emissie, verbruik en elektrisch bereik van personenauto’s realistisch te meten.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.