RDW gaat erkenningsregelingen herzien

Naar aanleiding van verzoeken en kritische signalen vanuit de branche gaat RDW de erkenningsregelingen evalueren en verbetervoorstellen opstellen. Dat blijkt uit de nieuwsbrief van RAI Vereniging.

RDW kent meerdere erkenningsregelingen en dito bevoegdheden voor de branche. Zo is er de Erkenning Bedrijfsvoorraad, met de bijhorende bevoegdheden Versnelde Inschrijving, ORAD, OREH en Tenaamstelling Voertuigbedrijf. Vanuit de divisie Voertuigtechniek (‘Zoetermeer’) zijn er erkenningen voor APK en Tachograaf(-inbouw). Tot slot is er de Erkenning Kentekenplaatfabrikanten. 

Bij dit alles hoort een toezicht- en sanctiebeleid, dat jaarlijks gepubliceerd wordt in de Toezichtsbeleidsbrief. Meer en meer ondervindt het kritiek van bedrijven. Onvrede is er ook over de structuur van het stelsel, met name de Erkenning Bedrijfsvoorraad en bijbehorende bevoegdheden. Verzoeken tot wijziging lopen uiteen van wet- en regelgeving tot beleid ten aanzien van het uitgeoefende toezicht.

Versnelde Inschrijving

Vanuit de branche heeft RAI Vereniging veel kritiek gehad op de situatie dat een tijdelijke intrekking van de Erkenning Bedrijfsvoorraad impliceert dat de bevoegdheid Versnelde Inschrijving tijdelijk wordt ingetrokken. RDW is doordrongen van de noodzaak tot verbeteringen en is om die reden het project Modernisering ERKenningen en toezicht (MERK) gestart. Een onafhankelijke externe partij kijkt naar de knelpunten, verbeteringen en vernieuwingen. Op basis van gesprekken met betrokkenen wordt een rapport gemaakt met de uitkomsten van het onderzoek (verbetervoorstellen en reacties daarop).

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1589 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *