‘Robot aan het stuur zet industrie op zijn kop’

In het jaar 2030 zullen zo’n vierhonderd miljoen mensen zich laten vervoeren in een auto met een robot ‘aan het stuur’. Ze zullen dat bovendien doen in een personenwagen die ze delen met anderen. Dat voorspelt marktonderzoeksbureau ABI Research.

Tegen die tijd is deze manier van verplaatsing de dominante in de markt en daarmee een verstorende factor voor de traditionele automotive industrie en zijn supply chain. De eerste bewegingen in die richting worden vandaag de dag al gezet, stelt ABI Research. Het bureau onderscheidt drie fases voor het autodelen: huurauto’s op straat, diensten voor carpooling en diensten voor geautomatiseerd rijden. Die laatste vorm is de ultieme vorm van personentransport, gezien de beschikbaarheid, het gemak en betaalbaarheid, aldus vice-president Dominique Bonte van ABI Research.

Het bureau noemt het concept Zipcar, ’s werelds grootste dienst op het gebied van autodelen, als goed voorbeeld van ‘autohuur op straat’. Gebruikers gaan naar een aangewezen parkeerplek om de deelauto te openen, naar hun bestemming te rijden en vervolgens het voertuig achter te laten voor de volgende. Technische ontwikkelingen zullen ervoor zorgen dat toekomstige, gerobotiseerde deelauto’s op afroep zelf hun passagiers oppikken.

“Autodelen wordt een succes vanwege de enorme efficiency”, vindt Bonte. “Het intensievere gebruik drukt de ritprijs, wat weer zorgt dat vervoer voor een grotere groep mensen betaalbaarder wordt. Waarom zouden we nog zelf een auto kopen, verzekering en onderhoud betalen, wanneer we ook massaal het nieuwe autodelen kunnen omarmen?” Uiteindelijk zullen gerobotiseerde diensten voor autoritten de complete onderliggende industrie op z’n kop zetten, verwacht ABI Research: persoonlijk autobezit neemt af, de grens tussen openbaar en privé vervoer vervaagt, de mobiliteit van mensen wordt versterkt en er ontstaat een nieuwe kijk op infotainment.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2349 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.