Stichting eist 800 miljoen van Pon

VW-importeur Pon kan een megaclaim tegemoet zien van de stichting VolkswagenAudiclaim. De stichting zegt 800 miljoen euro te eisen van Pon voor autobezitters van VW-merken die ‘slachtoffer’ zijn van de softwarefraude. Pon zegt het nieuws te hebben vernomen maar gaat inhoudelijk niet in op de zaak.

De stichting VolkswagenAudiclaim zegt tot het immense bedrag te zijn gekomen doordat de betrokken auto’s met de bewuste software 15 procent in waarde zouden zijn gedaald. Dat zou neerkomen op een bedrag tussen de 3000 en 7000 euro per auto. In Nederland moeten 160.000 auto’s terug naar de garage die over dergelijke software beschikken. Volgens de stichting hebben zich al meer dan duizend autobezitters gemeld voor een schadevergoeding. VolkswagenAudiclaim werkt op ‘no-cure-no-pay’-basis en zal bij succes 15 procent van de vergoeding rekenen. De stichting wil via onderhandelingen met Pon haar doelen bereiken maar mocht dat niet lukken dan zal de rechter worden ingeschakeld. Eerder heeft de stichting Audiclaim compensatie voor het oliegebruik geëist bij VW.

Pon of VW

Vraag is evenwel waarom de stichting de claim bij Pon weglegt en niet direct bij VW zelf? Voorzitter van de stichting, Oscar van Oorschot: “We willen het zo direct mogelijk houden. Dit heeft met Nederlands recht te maken. Pon is als importeur wel degelijk verantwoordelijk voor het afleveren van ondeugdelijke modellen. Pon moet dan maar in overleg met Volkswagen tot een oplossing komen. Dat is niet aan ons.” Over de kans van slagen wil Van Oorschot nog niet speculeren: “Dat zal het lot bepalen.”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.