Testiculos habet et bene pendentes

De vrouwelijke lezers van deze column moeten de term ‘ballen’ in dit verhaal vooral figuurlijk opvatten. Voor de mannelijke tegenspelers kan het geen kwaad deze column letterlijk te nemen.

Toen de paus zijn aftreden bekendmaakte, kwamen overal verhalen los over de geschiedenis van het pausdom en de wijze waarop een nieuwe paus wordt gekozen. Uiteraard kwamen ook diverse anekdotes en onwaarachtige verhalen bovendrijven. Volgens één van die ‘waarheden’ moet de nieuw verkozen kerkvorst zonder onderbroek op een voorgevormde stoel plaatsnemen, waarna enkele uitverkoren kardinalen controleren of hij daadwerkelijk een man is. Want een vrouw op deze leiderspositie is nog steeds ondenkbaar. Waarheid of niet: deze controle is schijnbaar ingevoerd nadat een non rond het jaar 850 een poging zou hebben gedaan om paus te worden. Na dit ‘ritueel’ spreken de kardinalen dan hun goedkeuring uit over de keuze van de nieuwe paus. Testiculos habet et bene pendentes: hij heeft de ballen en ze hangen goed, in Latijn.

Ik ben geen kenner van welk geloof dan ook, dus of het allemaal waar is, weet ik niet. Maar toen ik dit las, moest ik denken aan een nieuwjaarsborrel begin januari op een vestiging van onze genationaliseerde AA-bank. Daar vertelde de vestigingsmanager mij dat het hem opviel hoe weinig ‘ballen’ de automanager heeft. “Iedereen is schuldig aan de crisis behalve de automanager zelf. Ze willen krediet, maar alleen om het lijden van hun bedrijf weer een jaar te rekken. Een voortvarende visie die perspectief biedt aan hun organisatie of de geldverstrekker, ontbreekt bij velen, vooral bij leidinggevenden in de autobranche. Het zijn leiders zonder ballen en dat betekent lijden”, zei deze bankier met een glas champagne in de hand.

En dan kom je als auto-ondernemer de volgende dag bij deze manager op bezoek om de business door te praten, terwijl zijn respect voor jou als ondernemer behoorlijk laag is. Mooi gesprek wordt dat, vooral omdat omgekeerd, het respect voor veel bankiers op dit moment ook niet bepaald denderend is. Maar goed, de één heeft iets nodig van de ander, namelijk pecunia, en daarmee heeft de bankier de automanager bij de ‘ballen’.
Afgelopen week sprak ik een andere bankman die liet weten dat de bankwereld verwacht dat 2013 hét jaar voor veel autodealers gaat worden. “Voor de slimmeriken dan, want die kunnen rekenen op 100 tot 150 collega’s die het niet gaan redden. Hun ballen gaan er definitief af dit jaar”, sprak hij zonder enige emotie.

En zo kwamen de testiculos pendentes van de Paus weer in beeld, maar nu als Spaanse criadillas, opgediend op het goudschaaltje van de bankier. Hij wikt en weegt zoals een stierenvechter en bepaalt de toekomst van uw bedrijf. Zorg dus dat u dit jaar tot de tanden toe bewapend bent om uw testiculos te verdedigen, zodat u met een doordachte visie het zwaard van de bankierende stierenvechter weet te pareren. Soms echter wordt de stierenvechter zelf op de horens genomen en dan eet u met smaak zijn…!

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1777 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.