Tien procent diesels onverkoopbaar door EU-eis

Tien procent van de huidige dieselmodellen kan mogelijk niet meer worden verkocht als de Europese Commissie een nieuwe regeling omtrent emissie-eisen doorvoert. De EU wil autofabrikanten twee jaar respijt te geven om aan de Europese uitstootnorm voor stikstofoxide (NOx) te voldoen. Autofabrikanten vragen om een overgangsperiode van vijf jaar, meldt de Volkskrant.

De EU wil na het VW-schandaal paal en perk stellen aan de structurele overschrijding van de NOx-normen door diesels. De meetmethode (buiten laboratoria) wijst in de praktijk aan dat diesels tot wel vijf keer toe de toegestane waarden overschrijden. Met de invoering van een nieuwe regeling is volgens de EU haast geboden en geldt een overgangsfase van twee jaar voor (september 2017 – september 2019). Daarin mogen nieuwe dieselmodellen maximaal 60 procent meer NOx uitstoten dan de huidige EU-norm van 80 mg/km. Vanaf najaar 2019 is alleen nog een ’technische overschrijding’ van 18,7 procent toegestaan.

Het is de vraag of auto-producerende landen achter het voorstel gaan staan, al hebben Frankrijk en Italië al aangegeven met de nieuwe regeling te willen instemmen. Het voorstel wordt vandaag aan de lidstaten voorgelegd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *