Twijfels over zelfsturende auto

Een meerderheid van de Nederlandse automobilisten (59 procent) is er nog niet van overtuigd dat we in de toekomst in een zelfsturende auto gaan rijden. Slechts 7 procent van de automobilisten denkt wel dat de ontwikkeling deze kant op gaat.

Dat komt naar voren uit Het Nationale Automobilisten Onderzoek in opdracht van Allsecur. Van de ondervraagden die aangeven dat ze wel toekomst zien in een zelfsturende auto geeft maar liefst negen van de tien mensen aan dit pas te zien gebeuren over vijf jaar of langer. Iets minder dan de helft denkt wel dat het moment relatief nabij is; tussen vijf en tien jaar vanaf nu. Van de Nederlandse automobilisten staat de helft (50 procent) positief tegenover deze innovatie. Eén kwart (25 procent) ziet het niet zitten en het overige kwart (25 procent) heeft er geen mening over of weet het niet.

Veel automobilisten lijken aan het idee te moeten wennen dat ze zelf niet meer de macht over de auto hebben. Van de ondervraagden geeft 23 procent aan dat ze het een eng idee vinden om zelf de auto niet te hoeven besturen en 21 procent geeft aan dat ze het eerst rustig op zich af willen laten komen en dat de tijd het zal leren. Bijna één op de vijf (18 procent) geeft aan dat ze het jammer vinden, omdat hiermee het plezier in het autorijden zal verdwijnen.

Verzekering of niet?

Bij een zelfsturende auto kan er twijfel ontstaan of een verzekering nog wel nodig is. Van de ondervraagden denkt 62 procent dat een verzekering altijd nodig zal blijven, ook al zijn er alleen nog maar zelfrijdende auto’s. Slechts 11 procent denkt dat er geen verzekering meer nodig zal zijn, 2 procent geeft aan nu toch al niet meer verzekerd te zijn en 6 procent verwacht dat het aantal schades alleen maar meer zal worden.

Johan Van den Neste, Marketing Manager Allsecur autoverzekeringen: “Uiteraard heb je een verzekering nodig. Maar die zal van een andere aard zijn. Een aansprakelijkheidsverzekering voor degene die bijvoorbeeld ervoor zorgt dat auto’s niet meer botsen. Iemand die alle data in de gaten houdt en auto’s met elkaar laat communiceren. Als daar een storing in optreedt gaat het helemaal mis. Dat zal toch iemand moeten betalen. En er kan nog steeds een grote hagelbui komen die de wagens beschadigt”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.