Valeo koopt toeleverancier FTE

Er was al langer sprake van, maar nu is het zeker: investeringsmaatschappij Bain Capital Private Equity verkoopt haar Duitse dochteronderneming FTE automotive aan Valeo. Met de acquisitie wil Valeo zijn positie als leverancier van systeemoplossingen versterken. FTE ontwikkelt en produceert aandrijf- en remsystemen voor personenauto’s en lichte bedrijfswagens.

De transactie wacht nog op goedkeuring van de anti-kartelautoriteiten. Waarschijnlijk zijn eind dit jaar of begin 2017 alle juridische hobbels genomen. Voor Bain is het een lucratieve deal: in 2013 kocht het FTE voor vierhonderd miljoen euro, terwijl het er nu van Valeo 819 miljoen euro voor krijgt.

De FTE automotive Group heeft 3.700 medewerkers in dienst, is vertegenwoordigd op diverse  continenten als OE-toeleverancier (onder meer VW, General Motors, PSA en Daimler) en draaide in 2015 ruim vijfhonderd miljoen euro omzet. De operationele winst over 2016 zal naar verwachting zo’n honderd miljoen euro gaan bedragen. De groeistrategie van FTE is gebaseerd op verbreding en verdieping van zijn productportfolio. Dertig procent van de omzet wordt behaald bij klanten buiten Europa. Van de totale FTE-handel komt een derde uit de vervangingsmarkt.

De producten en klanten van FTE zouden “sterk complementair” zijn aan die van Valeo. De aankomende nieuwe eigenaar hoopt dankzij de overname zijn positie op het gebied van transmissiesystemen te versterken, onder verwijzing naar de groeiende toepassing van dubbele koppelingen en het stijgende aanbod van hybride voertuigen. Duitse autofabrikanten zijn bij Valeo goed voor dertig procent van de omzet. Naar verluidt wist de Franse onderdelenproducent met zijn jongste transactie gegadigden uit China de loef af te steken.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *