Wijnand Pon meest vermogende automan

De zojuist verschenen Quote 500 2017 telt ook dit jaar weer behoorlijk wat ondernemers uit de autobranche. In de top 25 vinden we er drie: Wijnand Pon op de tiende, Wim van der Leegte op de zestiende en Evert Louwman op de vijfentwintigste plek.

Wijnand Pon is met een door Quote berekend vermogen van 1,8 miljard euro veruit de rijkste man in autoland. Hij is de enige aandeelhouder van het familiebedrijf Pon. De andere familieleden met aandelen heeft hij uitgekocht. Wim van der Leegte is als commissaris van VDL goed voor 1,3 miljard. Evert Louwman, eigenaar van het Louwman Automuseum, maakt zijn debuut in de miljardairsclub. Quote schat zijn vermogen op een miljard.

Top 100

Lopen we de eerste honderd namen in de lijst door, dan komen we op de 35e plek de namen tegen van Harold en Corinne Goddijn, samen goed voor 770 miljoen. Zij zijn dan wel niet echt uit de autobranche, maar als ceo van TomTom hebben Goddijn en zijn vrouw daar wel rechtstreeks mee te maken. Medeoprichter Peter-Frans Pauwels vinden we terug op plek 74, met een vermogen van 385 miljoen.

Meer Pons

Achter Wijnand Pon vinden we nog meer Pons in de Quote 500. Zo staat Ingrid Pon als weduwe van Mijndert Pon op een 70e plek met een vermogen van 405 miljoen. Zij is misschien nog wel minder bij de autobranche betrokken dan de Goddijns. Ingrid Pon heeft immers van haar man een rundvlees- en wijnboerderij in Argentinië geërfd en boert daar kennelijk goed mee. Ben Pon, die zich eind jaren tachtig liet uitkopen uit Pon’s Automobielhandel, is nog altijd goed voor 290 miljoen en valt net buiten de top 100. Hij is 103e.

Banden

Job van Vliet is als 80 procent eigenaar van bandenhandelaar Inter-Sprint nog wel voldoende kredietwaardig voor een plek bij de honderd meest vermogende Nederlanders. Hij staat met een geschat vermogen van 330 miljoen in de Quote 500 op plek 86.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2381 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar