Autonome auto in VPRO’s Tegenlicht

De uitzending van VPRO’s Tegenlicht op zondag 7 april is geheel gewijd aan de dilemma’s rond de autonoom rijdende auto.

De auto-industrie is ervan overtuigd dat hij er komt, de autonoom rijdende auto. Die zullen we niet zelf kopen, maar delen met anderen. Dat wordt allemaal gemakkelijk gemaakt door middel van door data gedreven systemen.

Vragen

Maar als binnenkort onze auto’s via het netwerk constant in de gaten worden gehouden: van wie zijn die data dan? Van Google? Van Uber? Amazon? Of komen de gegevens terecht bij Chinese bedrijven die momenteel mondiaal investeren in 5G-netwerken en mogelijk over tien jaar de wereld overspoelen met goedkope zelfrijdende auto’s? Moeten we de autonome auto eigenlijk wel willen in de stad? Is het überhaupt haalbaar een honderd procent veilig vervoersmiddel te ontwikkelen? Komen deze autonome voertuigen straks ook de stad in? Welke morele dilemma’s vloeien voort uit deze radicale transitie? Kortom: de komst van de autonoom rijdende auto roept allerlei vragen op, die in het tv-programma aan bod zullen komen. De uitzending van VPRO’s Tegenlicht op zondag 7 april is te zien op NPO2, vanaf 21.05 uur.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3064 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters