British Telecom introduceert dongel en app

British Telecom start met een dongelconcept dat mikt op kleine en middelgrote fleetowners en individuele zelfstandige ondernemers.

Onder de naam EE Auto Mate (EE is een werkmaatschappij van British Telecom) werden deze week een dongel en bijbehorende app geïntroduceerd. BT stelt dat het, in eerste instantie beperkt tot de Britse markt, het mkb-wagenpark zo veel mogelijk connected wil maken. Het bedrijf zegt in dit opzicht een voortrekkersrol te willen vervullen.

Onderhoudsstatus

Het concept omvat een technisch eenvoudige plug-in dongel, met een app voor de smartphone van de berijder. Ook de fleetowner krijgt online informatie over bijvoorbeeld het autogebruik en de onderhoudsstatus. Aan een over the air diagnosevariant wordt gewerkt. Daarnaast is door BT een database ontwikkeld die analyses van de individuele auto matcht met andere en/of vergelijkbare auto’s c.q. berijders, om zo benchmarks uit te kunnen voeren.

Rijgedrag

Het BT-dongelsysteem kijkt naar locatiedata en rijgedrag, houdt het brandstofverbruik bij en monitort eventuele veiligheidswaarschuwingen, waaronder de e-call. Verder worden onderhoudsmomenten bijgehouden en de aanstaande apk gemeld. BT stelt dat er drie jaar voorbereiding aan de introductie vooraf is gegaan. De telefoonmaatschappij stelt dat fleetowners de toegestuurde data over onderhoud en storingen kunnen gebruiken om leveranciers en autobedrijven scherp te houden. Of en wanneer het systeem ook buiten de UK beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1699 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen