JD Power: autonoom rijden moet beter

In zijn nieuwste betrouwbaarheidsmeting van personenwagens luidt JD Power de alarmbel voor autonoom rijden. De toenemende hoeveelheid problemen bij voorzieningen op dit vlak moet, zo vindt de Amerikaanse consumentenorganisatie, autofabrikanten en hun toeleveranciers aan het denken zetten.

Uit de meest actuele gegevens blijkt dat de bouwkwaliteit nooit eerder zo hoog was. Desondanks laten (adaptive) cruise control, rijbaanwaarschuwing, anti-botssystemen en dodehoekmelders regelmatig steken vallen. “Het zijn de bouwstenen van autonoom rijden. Consumenten melden steeds meer mankementen. Daarom zullen ze ervan overtuigd moeten worden dat deze systemen feilloos werken, willen ze ooit het stuur overdragen.”

Bouwkwaliteit

Overall is de algehele bouwkwaliteit van nieuwe personenwagens acht procent beter dan vorig jaar – een record. In de donderdag geopenbaarde JD Power 2017 US Initial Quality Study gaat Kia voor het tweede achtereenvolgende jaar aan kop bij de merken. De mede in ons land gebouwde Mini staat bovenaan in de categorie ‘compact sporty car’. Het merk maakte ten opzichte van 2016 de grootste kwaliteitsverbetering door van alle fabrikanten.

Drietal

Bij de jaarlijkse peiling gaat het om de hoeveelheid problemen die nieuwkopers meemaken in de eerste negentig dagen na de aanschaf. In de afgelopen drie jaar zijn de producten telkens beter geworden, zegt Dave Sargent, vicepresident, global automotive bij JD Power. “In de auto’s van vandaag zitten meer dan ooit zaken die defect kunnen gaan. Maar de praktijk wijst uit dat het steeds minder vaak gebeurt.” Boosdoeners zijn, afgezien van de klachten over autonoom rijden, de multimedia-/navigatievoorzieningen. De grote thuismerken GM, Ford en Chrysler scoren voor het tweede jaar op rij beter dan de importmerken.

Maarten Molenaar †

In de bijna vijf jaar dat Maarten deel uitmaakte van onze redactie heeft hij zich als vakredacteur onvermoeibaar ingezet om de kwaliteit van Aftersales Magazine en Aftersales Truck te vergroten, dankzij zijn in vele jaren opgebouwde kennis van de branche en zijn uitgebreide relatienetwerk. Op 8 november 2020 overleed Maarten plotseling. Maarten was een journalist pur sang, die zijn energie vooral haalde uit het zoeken naar echt nieuws. Ons team wist wat het aan hem had. Geen redactionele klus was hem te groot, of te klein. Hij zat graag ‘aan tafel’ bij ondernemers, managers en hun medewerkers om de achtergrond van het nieuws boven tafel te krijgen. En toen niemand nog wist wat Covid-19 was, bezocht hij graag de vakbeurzen in Europa. Maarten was niet een man die op de voorgrond trad. Hij was meer de stille kracht van de redactie, met het accent op kracht. Wij zullen zijn motto ‘autoliefde roest niet’ in gedachten blijven houden en zijn onderkoelde humor missen.

Van Maarten Molenaar † zijn er nog 2350 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Maarten Molenaar †