In zijn nieuwste betrouwbaarheidsmeting van personenwagens luidt JD Power de alarmbel voor autonoom rijden. De toenemende hoeveelheid problemen bij voorzieningen op dit vlak moet, zo vindt de Amerikaanse consumentenorganisatie, autofabrikanten en hun toeleveranciers aan het denken zetten.

Uit de meest actuele gegevens blijkt dat de bouwkwaliteit nooit eerder zo hoog was. Desondanks laten (adaptive) cruise control, rijbaanwaarschuwing, anti-botssystemen en dodehoekmelders regelmatig steken vallen. “Het zijn de bouwstenen van autonoom rijden. Consumenten melden steeds meer mankementen. Daarom zullen ze ervan overtuigd moeten worden dat deze systemen feilloos werken, willen ze ooit het stuur overdragen.”

Bouwkwaliteit

Overall is de algehele bouwkwaliteit van nieuwe personenwagens acht procent beter dan vorig jaar – een record. In de donderdag geopenbaarde JD Power 2017 US Initial Quality Study gaat Kia voor het tweede achtereenvolgende jaar aan kop bij de merken. De mede in ons land gebouwde Mini staat bovenaan in de categorie ‘compact sporty car’. Het merk maakte ten opzichte van 2016 de grootste kwaliteitsverbetering door van alle fabrikanten.

Drietal

Bij de jaarlijkse peiling gaat het om de hoeveelheid problemen die nieuwkopers meemaken in de eerste negentig dagen na de aanschaf. In de afgelopen drie jaar zijn de producten telkens beter geworden, zegt Dave Sargent, vicepresident, global automotive bij JD Power. “In de auto’s van vandaag zitten meer dan ooit zaken die defect kunnen gaan. Maar de praktijk wijst uit dat het steeds minder vaak gebeurt.” Boosdoeners zijn, afgezien van de klachten over autonoom rijden, de multimedia-/navigatievoorzieningen. De grote thuismerken GM, Ford en Chrysler scoren voor het tweede jaar op rij beter dan de importmerken.
Deel dit artikel op
Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties