Ook in 2021 meeste vertraging in Haarlem

Haarlem is de Nederlandse gemeente met de langste gemiddelde extra reistijd: 28 procent. Ook in 2020 stond Haarlem op nummer 1.

Dat blijkt uit cijfers van de TomTom Traffic Index 2021. Opvallend is dat Amsterdam verder is gezakt naar een twaalfde plek, met een gemiddelde extra reistijd van 18 procent en dat Apeldoorn de top 5 is binnengekomen met een gemiddelde extra reistijd van 21 procent. TomTom verklaart dit uit de vele wegwerkzaamheden op de A50 tussen Zwolle en Apeldoorn, met veel files als gevolg. Europees gezien staat geen enkele Nederlandse stad in de top 100 van drukste steden wereldwijd.

Vervuilend

Voor het eerst biedt de TomTom Traffic Index ook inzicht in de CO2-uitstoot van vier Europese steden: Londen, Amsterdam, Berlijn en Parijs. Londen is van deze vier het meest vervuilend, met een CO2-uitstoot van 14,8 megaton te wijten aan wegverkeer, waarvan 2,2 megaton (15 procent) specifiek als gevolg van files en extra reistijden in de stad. Parijs volgt met een uitstoot van 13,8 megaton. Berlijn (4,0 megaton) en Amsterdam (0,8 megaton) hebben een aanzienlijk lagere CO2-uitstoot.

Elektrisch

Dat Amsterdam het meest vooruitstrevend is op het gebied van elektrische voertuigen zal geen verbazin wekken. Bijna 10 procent van het verkeer in de hoofdstad bestaat uit elektrische voertuigen, gevolgd door Londen en Parijs met 4 procent. In Berlijn (2 procent) komen nog nauwelijks EV’s voor.

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3518 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.