Seat en Telefonica in connected project

Seat en telecomprovider Telefónica zijn samen in een Spaans connected-project gestapt. Daarbij kunnen auto’s met het nieuwe, snelle 5G-netwerk voor mobiele communicatie rechtstreeks communiceren met intelligente wegapparatuur.

De technologie C-V2X (Cellular Vehicle to X) regelt een draadloze communicatie tussen weggebruikers als auto’s, motoren, voetgangers en fietsers en de infrastructuur. C-V2X-technologie is een belangrijke stap richting 5G voor automotive applicaties, met directe communicatie tussen voertuigen en hun omgeving.

Nokia

Seat stelt voor de proef een Ateca beschikbaar met de jongste connectiviteitstechnologie. Die waarschuwt  bestuurders via het dashboard voor gevaarlijke situaties. De pilot wordt ook ondersteund door communicatiespecialisten, wegbeheerders en Nokia. De laatste heeft de server ontwikkeld die de apparatuur en weginfrastructuur met elkaar laat ‘praten’.

Verkeerslicht

De auto’s en eventuele andere weggebruikers communiceren niet alleen met elkaar, maar ook rechtstreeks met slimme weginfrastructuur, zoals verkeerslichten. Bij de proef in Segovia ontvangt het voertuig bijvoorbeeld een waarschuwing van een verkeerslicht, als om de hoek een voetganger een zebrapad oversteekt terwijl de bestuurder deze nog niet kan zien. Als de bestuurder met een richtingaanwijzersignaal aangeeft juist die richting uit te willen rijden, geeft het voertuig een waarschuwing af dat er een voetganger op het zebrapad staat. Ook ontvangt het voertuig bij de pilot in Segovia een waarschuwing van een verkeerslicht als het op rood gaat springen. Afhankelijk van de locatie, snelheid en koers, beslist het voertuig dan of het nog voldoende tijd heeft om het kruispunt veilig over te steken. Als dat niet het geval is, wordt de bestuurder via het dashboard gewaarschuwd zodat hij of zij op tijd kan remmen.

Transformatie

Volgens Digital Officer Fabian Simmer van Seat versnelt de fabrikant zijn digitale transformatie. “Het is Seat’s  strategie om zichzelf te positioneren als vooraanstaande speler op het gebied van gedigitaliseerde mobiliteitsoplossingen inclusief de nodige connectiviteitsoplossingen. Met als uiteindelijke doel voor een veiligere rijomgeving te zorgen.”

Jos Veldhuisen

Hoofdredacteur Aftersales Magazine met als persoonlijk motto: 'I am Aftersales'

Van Jos Veldhuisen zijn er nog 1798 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Jos Veldhuisen