100 elektrische Zoe’s voor Rijkswaterstaat

Ter verduurzaming van het wagenpark heeft Rijkswaterstaat honderd diesels uit het personenwagenpark vervangen door honderd elektrische Renaults Zoe. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat maakte de ingebruikname officieel tijdens een bijeenkomst op het kantoor van Rijkswaterstaat in Utrecht.

Op het totale wagenpark van Rijkswaterstaat van 1500 is het een begin. “We willen dat Nederland die kant op gaat en het is een kwestie van practice what you preach”, aldus de staatssecretaris. “Het probleem van de klimaatverandering is zo groot dat niemand het alleen kan oplossen. We moeten er met zijn allen aan bijdragen. De overgang naar elektrisch rijden is bovendien belangrijk in het verbeteren van de luchtkwaliteit. Luchtvervuiling is na roken en obesitas de derde doodsoorzaak in Nederland.”

Leaseplan

Rijkswaterstaat leaset de auto’s bij Leaseplan, de auto’s worden geleverd door Van Kerkhof Visscher. Rijkswaterstaat heeft voor beide een aanbesteding uitgeschreven. Leaseplan verzorgt al langere tijd de mobiliteit van Rijkswaterstaat. In 2015 is Rijkswaterstaat overgestapt van voertuigen in eigendom naar lease. Ongeacht of de auto eigendom is van Rijkswaterstaat of geleaset wordt, is het beheer belegd bij Leaseplan.

Poolauto’s

De honderd elektrische Zoe’s zijn alle deelauto’s, beschikbaar voor alle medewerkers van Rijkswaterstaat die een afspraak buiten de deur hebben. Openbaar vervoer heeft de voorkeur van Rijkswaterstaat. Wanneer gebruik hiervan niet mogelijk blijkt, of te omslachtig is, laat Rijkswaterstaat aan de betreffende medewerker de keuze om gebruik te maken van een poolauto. In de toekomst gaat Rijkswaterstaat ook persoonsbonden auto’s vervangen door elektrische. Daarvoor wordt een nieuwe aanbesteding uitgeschreven. Het is mogelijk dat dan een ander merk dan Renault deze wint.

Energieneutraal

Frank Schrover, bij Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor de bedrijfsvoering, stelde bij de ingebruikname van de Zoe’s dat het doel van Rijkswaterstaat is om in 2030 volledig energieneutraal te zijn en dus het gehele wagenpark te hebben verduurzaamd. Een grote uitdaging betreft het grote aantal pick-ups dat Waterstaat heeft rondrijden. Hiervoor is op dit moment immers nog geen elektrische variant beschikbaar. Maar het is zoals Schrover zijn bijdrage aan de bijeenkomst eindigde: “We willen dit, we kunnen dit en we doen het. Het is electrifying!”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 3806 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters