Bedrijvencoalitie al in 2025 fossielvrij

In 2025 moeten de wagenparken van 37 Nederlandse werkgevers, verenigd in de coalitie Anders Reizen, volledig fossielvrij zijn. Dat hebben de directeuren in een ondertekende verklaring beloofd. De bedrijven gaan de komende jaren in totaal 23.000 personenauto’s introduceren zonder CO2-uitstoot.

De coalitie staat op het standpunt dat niet alleen in Nederland, maar wereldwijd met nieuwe ogen wordt gekeken naar het mobiliteitsbeleid. In totaal telt de coalitie 70 organisaties met een totale omvang van 500.000 werknemers. Onder de organisaties die de verklaring van een fossielvrij personenwagenpark in 2025 hebben ondertekend bevinden zich onder meer ABN AMRO, Aegon, ANWB, Deloitte, KPMG, Nationale Nederlanden, NS, Philips, Rabobank, Shell en Vodafone-Ziggo. De wagenparken van bijvoorbeeld Royal HaskoningDHV, Eneco, Leaseplan en de Volksbank zijn al bijna helemaal fossielvrij.

Nieuw evenwicht

Covid-19 zorgt voor een versnelling van een trend die al langer is ingezet: schoner, minder en flexibeler reizen door werknemers. Directeur van de coalitie Anders Reizen, Hugo Houppermans legt uit: “Een nieuw evenwicht tussen thuiswerken en kantoorwerken levert nieuwe dilemma’s op voor werkgevers. Nieuwe manieren van samenwerken vragen om een herdefinitie van de manier van werken en van reizen. Het moment om vervolgstappen te zetten voor een duurzaam mobiliteitsbeleid is aangebroken.”

Volgens Houppermans hoeft de looptijd van leasecontracten geen belemmering te zijn om over te stappen op elektrisch rijden. “Je kan als bedrijf kortere leasecontracten afsluiten voor fossiele auto’s zonder meerkosten. Op die manier kan sneller overgestapt worden. De markt van elektrische auto’s ontwikkelt snel.”

Ook de actieradius van elektrische auto’s is niet langer een struikelblok. Houppermans: “De actieradius is flink verbeterd en het aanbod een stuk groter. Bovendien wordt de businesscase interessanter. De operationele kosten van elektrische auto’s kunnen al lager zijn dan de fossiele auto. Mijn advies is om dit snel voor je organisatie in kaart te brengen.”

Emil Peeters

Emil is een ervaren redacteur met een brede belangstelling en een heldere schrijfstijl. Hij komt met enkele doortastende vragen snel tot de kern van de zaak.

Van Emil Peeters zijn er nog 2588 artikelen verschenen. Meest recente artikelen van Emil Peeters

Avatar

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *