Bij 74 procent van de autoverzekeringen worden klanten gestuurd naar door de verzekeraars geselecteerde schadeherstelbedrijven. Deze sturing gebeurt door een hoger eigen risico, lagere uitkering of zelfs helemaal geen vergoeding als gekozen wordt voor een eigen garage. Dat blijkt uit onderzoek van Verzekeringssite.nl onder 57 autoverzekeringen.
Ook werken verzekeraars met een lager eigen risico als gekozen wordt voor een herstelbedrijf waarmee de verzekeraar samenwerkt. Bij ruitschade stuurt 86 procent van de polissen de klant naar een gecontracteerd bedrijf.
Verzekeringssite.nl constateert dat in steeds meer polissen van autoverzekeringen vormen van schadesturing voorkomen. De vergelijkingssite denkt dat dit mede komt door de slechte resultaten en de druk van De Nederlandsche Bank om de resultaten te verbeteren. Verzekeraars zijn hierdoor actiever op zoek naar manieren om de kosten te verminderen. Consumenten moeten volgens de vergelijker regelmatig hun autoverzekering vergelijken om te zien of hun verzekeraar aan schadesturing doet.
Een vijfde van de autoverzekeringen heeft negatieve prikkels in de voorwaarden staan. Hier wordt de klant gestraft als hij naar zijn eigen garage gaat. Bijna negen procent van de autoverzekeringen heeft in haar voorwaarden staan dat zij minder of zelfs niets uitkeert als een klant niet naar een aangesloten bedrijf gaat. Twaalf procent rekent een extra eigen risico als de klant zelf een schadeherstelbedrijf kiest, waar de verzekering geen contract mee heeft afgesloten.
De helft van de verzekeraars maakt gebruik van positieve prikkels. Zij rekenen een lager eigen risico wanneer de klant naar een gecontracteerd bedrijf gaat. Zo rekent Generali een klant die naar een gecontracteerd bedrijf gaat 125 euro minder eigen risico. Iemand die bij ING verzekerd is, betaalt voor het herstellen van een schade normaal gesproken 400 euro, tenzij deze persoon naar een aangesloten bedrijf gaat. Dan is er geen eigen risico.
Bekijk hier de cijfertabel met de 57 onderzochte autoverzekeringen >>
Verzekeringssite.nl signaleerde begin augustus dat de autoverzekeraars hun premies gaan verhogen om hun verliezen van 2009 te boven te komen. Dit ondanks de winst die autoverzekeraars volgens De Nederlandsche Bank (DNB) in 2010 maakten.