De aankooppiek van nieuwe auto’s in juni zal tot een crash in het tweede halfjaar leiden, waarbij een daling tot dertig procent wordt voorzien. Dat schrijft ABN Amro in haar Sectorupdate Autoretail van juli 2012. Daarbij zag de bank dat er in vijf jaar tijd door schaalverkleining zo’n 1,7 miljard euro omzet is verdampt.

Theo de Kort, autoretail analist bij ABN Amro: “Onze verwachtingen voor het dealerrendement in 2012 zijn somber. In de aftersales dalen de marges en is de concurrentie groot. Door de hoge verkoopdruk, veelal opgelegd vanuit importeurs en ‘downsizing’ van de nieuwverkopen, zijn de marges in het verkoopkanaal sterk gedaald. Het op grote schaal voorregistreren van auto’s in juni heeft geleid tot flinke druk op de liquiditeitspositie. Om terug te keren tot gezonde ondernemingsratio’s zal de verkoopdruk, om de auto’s in voorraad zo snel mogelijk af te bouwen, bij veel dealerbedrijven hoog zijn.”

Exportgroei voorkomt crash occasionmarkt

Van personenwagens die na 16 oktober 2006 op kenteken zijn gezet en worden geëxporteerd, kan het resterende bpm bedrag worden teruggevorderd bij export naar een EU-land, Noorwegen en IJsland. De regeling heeft gezorgd voor een explosieve stijging van de export. In 2011 betrof het 274.000 occasions, een stijging van 42 procent ten opzichte van 2010. In 2012 zet de groei onverminderd door.

“De occasionmarkt heeft te maken met een afnemende binnenlandse vraag en dalende prijzen. De enorme exportgroei draagt er toe bij dat er een flinke afroming plaatsvindt van het aanbod van occasions op de Nederlandse markt. Vergelijken we de situatie met die van voor de regeling, dan zullen er in 2012 waarschijnlijk 150.000 extra personenwagens geëxporteerd worden. Dit leidt tot een beperkter aanbod op de Nederlandse markt en heeft daarmee een opwaartse werking op de prijsontwikkeling. Feitelijk zorgt de sterk gegroeide export dat de toch al flinke prijsdaling niet in een crash uitmondt”, aldus De Kort.

Download hier de sectorupdate van juli 2012 >>

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties