Uit een steekproef van de Vrom-Inspectie bij garages, handelaren in automaterialen en leveranciers van reinigingsmiddelen voor autoairco’s, blijkt dat er bij het reinigen van airco’s vaak verboden middelen gebruikt worden.

Op de onderdelen van een airco groeien schimmels en bacteriën, waardoor een muffe geur ontstaat. Om deze nare geur uit de auto te verwijderen moet de airco worden gereinigd met een middel dat de micro-organismen doodt. Dergelijke middelen zijn biociden, bevatten een werkzame stof en moeten een goedkeuring hebben van het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden.

Bedrijven die illegale middelen gebruiken, riskeren een boete van maximaal 2.500 euro. Het prijsverschil tussen niet toegelaten en legale middelen is nihil. De inspectiedienst zal de komende maanden sterk blijven controleren op het gebruik van niet toegelaten biociden bij de aircoreiniging.

UPDATE
Een woordvoerder van Vrom is erg duidelijk: “Het Ctgb is de instantie die de toelatingen doet, Vrom zorgt voor controle op naleving. Het Ctgb kijkt in de eerste plaats of een middel werkt en doet waarvoor het bedoeld is. Verder wordt gekeken naar de schadelijkheid voor mens en milieu. Een middel dat is toegelaten heeft een duidelijk gebruiksvoorschrift. Toegelaten middelen zijn herkenbaar aan het toelatingsnummer op het etiket, waarop veelal ook het gebruiksvoorschrift staat vermeld. Het is verboden deze middelen anders te gebruiken dan volgens het gebruiksvoorschrift. Een middel zonder toelatingsnummer mag niet worden verhandeld of gebruikt in Nederland. Er zijn een heleboel biociden in omloop die niet zijn toegelaten maar mogelijk wel een toelating zouden kunnen krijgen. Om die achterstand te overbruggen hebben leveranciers, producenten en importeurs de afgelopen jaren de mogelijkheid gekregen middelen aan te melden waarvoor zij een toelating wilden.”

En naar blijkt, heeft RAI Vereniging haar leden al twee jaar terug over de gewijzigde regelgeving geïnformeerd, maar wellicht hebben fabrikanten en distributeurs er te makkelijk over gedacht. Er is een lijst met 600 middelen die worden gedoogd tot de toelatingsprocedure is afgerond. Op die lijst staat slechts één middel voor airco-cleaning. Overigens is het verkrijgen van een toelating een prijzige zaak. Enige tienduizenden euro’s. Kleine fabrikanten en leveranciers kunnen dat moeilijk terugverdienen.

Een biocide is een chemisch of biologisch middel op basis van een werkzame stof die wordt ingezet om een schadelijk organisme te vernietigen, af te weren of onschadelijk te maken. Het moet de effecten van een schadelijk organisme,zoals schimmels en bacteriën, voorkomen of op een andere manier bestrijden. Een biocide is in principe altijd een giftige stof. Bij ondoordacht gebruik kan zelfs resistentie ontstaan bij het bestrijden van deze organismen, waardoor het middel op termijn niet meer werkt. Dan moeten steeds giftiger middelen worden ingezet om de schadelijke organismen te bestrijden, waarbij de potentiële schade voor mens en milieu verder toeneemt.

VROM heeft een speciale website over dit onderwerp.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties