Sneeuwkettingen bieden veel meer grip op sneeuw en ijs, dan banden die zijn ingespoten met bandenspray. Dat concludeert ANWB uit haar meest recente sneeuwkettingentest. Bijna alle geteste kettingen scoren goed; slechts één voldoet minder.

In totaal onderzocht de ANWB negen sneeuwkettingen, twee bandenspray’s en twee zogenaamde sneeuwsokken, hoezen die men over de band kan trekken om deze meer grip te geven. Van de geteste sneeuwkettingen scoorde alleen de snelmontageketting Thule K-Summit redelijk, waar de overige kettingen goed scoorden. Opvallend is de goede score van de Michelin Easy Grip II. Deze is gemaakt van een met koolstofversterkte kunststofkabel. In de meeste landen in de Alpen is deze nog niet toegestaan als er kettingplicht geldt, door het ontbreken van staal in de ketting.

“De spuitbussen met lijmachtige substantie blijken wel gebruiksvriendelijk, maar bieden weinig grip op sneeuw en ijs. De opgespoten laag blijkt bovendien snel weg te slijten”, aldus ANWB. Volgens de bond bieden sneeuwsokken een redelijk grip op sneeuw en kunnen in Nederland eventueel gebruikt worden om het wegrijden makkelijker te maken. “Voor wintersportomstandigheden presteren ze onvoldoende en zijn ze niet toegestaan als sneeuwkettingen verplicht zijn.”

Download hier de onderzoeksresultaten van de ANWB >>
Bekijk hier een overzicht van de wetgeving per wintersportland >>

De ANWB deed onlangs ook haar winterbandentest en heeft daaruit opgemaakt dat de winterband beter is dan een vierseizoenenband.

Deel dit artikel op

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste nieuws
Meest bekeken berichten
Recente Reacties